latinica  ћирилица
15/03/2023 |  11:14 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Minić-Bjelica: Saradnjom sa višim nivoima vlasti do realizacije važnih projekata (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić posjetio je danas Sokolac gdje se sastao sa načelnikom opštine Milovanom Bjelicom.
Sokolac: Sastanak Minić - Bjelica - Foto: SRNA
Sokolac: Sastanak Minić - BjelicaFoto: SRNA

Minić je ocijenio da je u ovoj opštini evidentno povećanje proizvodnje mlijeka.

On je rekao da će sa određenim investitorima razgovarati o obezbjeđivanju prerade mliječnih proizvoda, što bi doprinijelo ne samo povećanju proizvodnje mlijeka, već i zatvaranju jednog kruga kada je riječ o tržištu.

Minić kaže da su razgovarali i o proizvodnji krompira.

- Ministarstvo je povećalo premije koje se odnose na sjemenski krompir za oko sto odsto, sa nekih 160.000 na 300.000 KM i na taj način ćemo zadržati konkurentnu cijenu sjemenskog krompira koja je prošle godine bila oko jednu KM po kilogramu što omogućava našim poljoprivrednim proizvođačima da zasnuju novi ciklus proizvodnje - dodao je Minić.

On je napomenuo da su ranije razgovarali o investicijama koje bi trebalo da budu realizovane u Sokocu.

- Saradnja lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti dovodi do realizacije projekata koji su veće vrijednosti od nominalne vrijednosti pomoći samog ministarstva ili same opštine - zaključio je Minić.

Bjelica je rekao da je na području ove opštine proizvodnja mlijeka iz godine u godinu veća, ali da je u usponu i razvoj ovčarstva i kozarstva.

- Brendirali smo romanijski kajmak. Pokrenuli smo plasteničku proizvodnju. Značajni su prihodi i za domaćinstva i preduzeća koja se bave proizvodnjom, otkupom i preradom ljekobilja i šumskog bilja - rekao je Bjelica.

On je naglasio da je Sokolac posljednjih desetak godina imao snažnu podršku resornog ministarstva, bilo da je riječ o poljoprivredi, šumarstvu ili vodoprivredi.

Bjelica je zahvalio Miniću, Vladi Republike Srpske, kao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za podršku opštini Sokolac.