latinica  ћирилица
15/03/2023 |  12:11 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

SM: Osnovica za platu povećana sa 535 na 600 KM, regres sa 300 na 450 KM

 Savjet ministara usvojio je na današnjoj sjedici odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH za ovu godinu u iznosu od 600 KM, kao i o visini regresa za godišnji odmor od 450 KM, u odnosu na 300 KM koliko je iznosio prethodnih godina.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica Savjeta ministaraFoto: Ustupljena fotografija

Osnovica za obračun plate povećana je u odnosu na 2022. godinu kada je iznosila 535 KM, a primjenjivaće se sljedećeg mjeseca od dana usvajanja budžeta institucija BiH za 2023. godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odluke se usvojene na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Povećanjem osnovice za plate dijelom su uvaženi zahtjevi reprezentativnih sindikata u institucijama BiH, koji su tražili njeno povećanje na 630 KM.

Savjet ministara povećanjem osnovice i regresa prati mjere koje preduzimaju vlasti na nižim nivoima, s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih usljed opšteg trenda rasta cijena.

Na sjednici je donesena i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje, koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora.

Na ovaj način, svim zaposlenim u institucijama koje ostvaruju pravo naknade troškova smještaja utvrđuje se jednoobrazno, i to u određenim postotcima od osnovice za obračun plate, umjesto kako je ranije bila iskazana u apsolutnim iznosima koje je potrebno mijenjati nakon promjene osnovice za obračun plate.