latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:11 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Stevandić: Srpska - garant opstanka srpskog naroda

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je Srpska garant opstanka srpskog naroda, što su prije 27 godina znali i Srbi iz sarajevskih opština kada su bili primorani da napuste u ratu odbranjena ognjišta koja su Dejtonskim sporazumom pipala Federaciji BiH.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Srbi gdje god postoji neka manjinska zajednica u FBiH su ugroženi, nemaju osnovna ljudska prava, nisu im obnovljene kuće niti vraćena imovina. Јedine sigurne opcije su u Republici Srpskoj - kaže Stevandić.

On je povodom obilježavanja 27 godina od egzodusa Srba iz sarajevskih opština poručio da je percepcija srpskog naroda odavno da im samo ono što oni smatraju svojom državom garantuje bezbjednost.

Prema njegovim riječima, zbog toga se toliko ljudi iz Federacije BiH doselilo u Republiku Srpsku kako bi njihova djeca odrastala u miru i bila bezbjedna.

- Republika Srpska je naša obaveza i ponos svih nas i garant našeg opstanka, ne samo onih koji žive u Srpskoj, nego i onih koji bi Srpsku mogli izabrati kao mjesto sigurnog života - rekao je Stevandić.

Sarajevski Srbi prije 27 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.