latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:40 | Autor: SRNA

Ove godine više od dva miliona KM za nabavku muznih grla

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas na Sokocu da će ove godine u govedarstvu za nabavku muznih grla biti izdvojeno više od dva miliona KM, te da će Ministarstvo u saradnji sa veterinarsko-stočarskim centrom krenuti u projekat banke gena koji će omogućiti bolja sjemena za muzna grla.
Sokolac, ministar Minić u posjeti selu Ozerkovići - Foto: SRNA
Sokolac, ministar Minić u posjeti selu OzerkovićiFoto: SRNA

Minić, koji je danas posjetio gazdinstvo Milomira i Nikole Zoranovića u selu Ozerkovići kod Sokoca, izjavio je novinarima da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo moraju voditi računa o ljudima koji su ostali u ruralnim krajevima i koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

- Osjetio sam potrebu da dođem i obiđem jednog ovakvog domaćina, odlikovanog borca, čovjeka koji je porodično domaćinstvo zadržao u smislu realnog opstanka Republike Srpske. To je bitna stvar i lično ću se potruditi da upravo ovakva porodična gazdinstva i ljudi nađu mogućnost da opstanu i svojim radom stvore sredstva za normalan život - obećao je Minić.

On je naveo da je na Sokocu planirana izgradnja objekata za preradu mlijeka, što bi trebalo biti završeno u naredne dvije godine, a poljoprivrednicima će obezbijediti najmanje dvije opcije za distribuciju mlijeka.

- Ovako još imamo monopol na jednoj strani. Cijena je određena tržištem i njih određuju mljekare. Mi smo toga svjesni i jedan od razloga zašto smo razmišljali da idemo na podršku po grlu je taj da premiramo proizvodnju - naveo je Minić.

On kaže da će Ministarstvo u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela morati napraviti diferencijaciju između poljoprivrednika koji rade u surovijim uslovima i onih koji rade u ravničarskim predjelima, gdje su mnogo bolji uslovi proizvodnje.

Milomir Zoranović, čiji je sin Nikola vlasnik farme muznih grla u Ozerkovićima, novinarima je rekao da je jedan od osnovnih problema sa kojim se susreću poljoprivrednici na Sokocu taj što nemaju dovoljno obradivih površina.

- Imamo Glasinačko polje gdje je obradiva zemlja solidnog kvaliteta, ali je data pod koncesiju, tako da smo mi koji gravitiramo tom području ostali bez zemlje i prinuđeni smo da obrađujemo dosta lošu zemlju koja je kamenita i koja se ne može se obrađivati mašinama - rekao je Zoranović.

On je naglasio da trenutno ima oko 20 muznih grla, da u zimskom periodu mljekari preda između 4.000 i 5.0000 litara mlijeka, a u ljetnom između 8.000 i 9.000 litara, te dodaje da bi tržišna cijena trebala biti viša.

Zoranović je istakao da mu je kako značajna i podrška Ministarstva u vidu premija, u novom Pravilniku obećan im je podsticaj i po muznom grlu, a od velike koristi poljoprivrednicima u ovom kraju bila bi nova mehanizacija.

U posjeti farmi muznih grla u sokolačkom selu Ozerkovići bili su i narodni poslanik Strahinja Bašević i direktor Veterinarske stanice na Sokocu Mirko Stanišić.