latinica  ћирилица
15/03/2023 |  13:52 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Savremeno tržište podrazumijeva i visok nivo zaštite prava potrošača

Savremeno tržište osim široke ponude proizvoda i usluga, podrazumijeva i visok i jedinstven nivo zaštite prava potrošača, odnosno stvaranje institucionalne strukture kao osnove za efikasnu politiku zaštite potrošača, nadzora nad tržištem, kao i instrumenata za rješavanje potrošačkih sporova, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske.
Zaštita potrošača - Foto: Ustupljena fotografija
Zaštita potrošačaFoto: Ustupljena fotografija

Iz Ministarstva navode da kontinuirano provode niz mjera i aktivnosti na jačanju zaštite prava i interesa potrošača u Republici Srpskoj, a poseban akcenat stavljen je na značaj saradnje sa udruženjima za zaštitu potrošača i što bolji pristup građanima kao potrošačima u smislu informisanja i edukacije o njihovim pravima, načinu ostvarivanja potrošačkih prava, kao i o obavezama trgovaca.

Imajući u vidu da je jedan od osnovnih zadataka zaštite potrošača upravo to da potrošači budu upoznati sa svojim pravima i načinima kako ih mogu ostvariti i zaštiti, resorno ministarstvo je danas, povodom Međunarodnog dana prava potrošača, organizovalo dijeljenje informativnih letaka.

Programom za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj za period 2022-2023. godina utvrđeni su ciljevi politike zaštite potrošača, način i dinamika ostvarivanja tih ciljeva, subjekti ovlašćeni za realizaciju programa, finansijska sredstva i ostali elementi značajni za ostvarivanje zaštite potrošača.

Cilj Programa je jačanje uloge potrošača da bi postao aktivniji učesnik na tržištu, te integracija potrošačkih prava kroz sve sektorske politike, a što će se postići kroz dalji razvoj regulatornog okvira, efikasnog nadzora nad tržištem, brzo i ekonomično rješavanje potrošačkih prigovora, kao i aktivnija uloga jedinica lokalne samouprave u provođenju politike zaštite potrošača, jačanje nezavisnosti i reprezentativnosti udruženja za zaštitu potrošača.

U Republici Srpskoj trenutno djeluje deset udruženja za zaštitu potrošača, a aktivnosti ovih udruženja finansijski su podržane od Ministarstva trgovine i turizma.