latinica  ћирилица
15/03/2023 |  14:09 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Dva nova projekta u oblasti klimatskih promjena

Saradnja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i UN organizacije za hranu i poljoprivredu izuzetno je uspješna, a rezultat su dva nova projekta iz oblasti klimatskih promjena, istaknuto je na sastanku resornog ministra Bojana Vipotnika i zamjenika regionalnog predstavnika FAO Nabila Gandžija.
Vipotnik-Gandži - Foto: Ustupljena fotografija
Vipotnik-GandžiFoto: Ustupljena fotografija

Ova dva projekta FAO će realizovati u narednom periodu, rečeno je na današnjem sastanku u Banjaluci Vipotnika i regionalnog predstavnika FAO za Evropu i Centralnu Aziju Gandžija.

Prvi odobreni projekat, vrijednosti 704.000 dolara, odnosi se na unapređenje kapaciteta BiH za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i planiranje investicija u oblasti klimatskih promjena, što je izuzetno značajno s obzirom na to da su u ovoj oblasti u Republici Srpskoj i BiH neophodne velike investicije i što će doprinijeti intenziviranju saradnje sa Zelenim klimatskim fondom, saopšteno je iz Ministarstva.

Drugi projekat predstavlja nastavak projekta za razvoj Nacionalnog plana adaptacije koji se finansira iz sredstava Zelenog klimatskog fonda, vrijednosti 492.000 dolara, a koji će realizovati FAO.

U okviru ovog projekta biće definisani izvori finansiranja za realizaciju mjera predviđenih u okviru NAP-a na klimatske promjene, kao i ostalih planskih dokumenata, što je za Republiku Srpsku i BiH od ključnog značaja s obzirom na to da je obezbjeđivanje finansijskih sredstava najveća prepreka za realizaciju bilo kojeg planskog dokumenta.

Prvu fazu projekta za razvoj NAP-a, vrijednosti oko 2,5 miliona dolara, realizovao je UNDP.

Osim saradnje na realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava Zelenog klimatskog fonda, razgovarano je i o mogućnostima saradnje na realizaciju projekata koje finansira Globalni fond za životnu sredinu u okviru GEF 8 alokacije, a FAO je jedna od agencija koje pripremaju projektni prijedlog za ovu alokaciju.

Vipotnik je na današnjem sastanku naglasio da su ta sredstva od 4,5 miliona dolara od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i izrazio očekivanje da će Ministarstvo imati mogućnosti da se direktno uključi u pripremu projektnih prijedloga i definisanje projektnih aktivnosti.