latinica  ћирилица
15/03/2023 |  14:22 | Autor: SRNA

Dogovorena obnova rada zajedničkog energetskog komiteta Srpske i Srbije

Ministari rudarstva i energetike Srbije i Republike Srpske Dubravka Đedović i Petar Đokić razgovarali su o realizaciji projekta HES Gornja Drina, kao i ostalim zajedničkim projektima u oblasti energetike, te dogovorili obnovu rada zajedničkog Energetskog komiteta koji će intenzivnije pratiti realizaciju postojećih projekata i predlagati nove.
Đedović-Đokić - Foto: SRNA
Đedović-ĐokićFoto: SRNA

Đedovićeva je poručila danas da su Srbija i Srpska trajno upućene jedna na drugu zbog čega je neophodno produbljivati energetsku saradnju koja je pokretač ekonomskog napretka.

- Izgradnja hidroelektrane Buk Bijela je veoma važna za Srbiju i Srpsku zbog njenog doprinosa energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednim decenijama. Pripremni radovi su u toku i očekujemo da ćemo otkloniti sve proceduralne probleme kako bismo izgradili ovaj važan energetski objekat - rekla je ona.

Đedovićeva je istakla da se kroz Srbiju gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor kojim će se povezati sa Rumunijom, BiH, Republikom Srpskom, Crnom Gorom i Italijom, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

- Cilj nam je da se povežemo sa susednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer je u planu podizanje proizvodnih kapaciteta - rekla je Đedovićeva.

Ona je dodala da se u ovoj godini očekuje i završetak radova na izgradnji dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, koji će ojačati prenosnu mrežu.

Đokić je istakao da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj, posebno u solarne i vjetroelektrane.

On je naveo da se Srpska i Srbija suočavaju sa sličnim energetskim izazovima u pogledu energetske tranzicije.

Đokić je dodao da je današnji sastanak način za održavanje suštine odnosa koji postoje između Republike Srpske i Srbije kako bi se intenzivirale zajedničke aktivnosti i saradnja i u narednom periodu.