latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:26 ⇒ 18:24 | Autor: Agencije

Patrušev: Rusija će pokušati da izvadi ostatke američkog vojnog drona

Rusija će pokušati da izvadi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, izjavio je danas sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev, prenio je Rojters.
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA/ATEF SAFADI) -
Nikolaj Patrušev (Foto: EPA/ATEF SAFADI)

Istovremeno, direktor Ruske spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin rekao da postoje tehničke mogućnosti da se pokupi olupina američkog drona, prenijele su RIA Novosti.

- Čini mi se da postoje takve tehničke mogućnosti - odgovorio je Nariškin novinaru u programu "Moskva.Kremlj.Putin" na pitanje da li je moguće pronaći i proučiti olupinu američkog drona koji se srušio u Crnom moru.

Portparol Bijele kuće DŽon Kirbi prethodno je izjavio da SAD preduzimaju mjere kako bi osigurale da dron koji je oboren iznad Crnog mora ne padne u "pogrešne ruke".

- Ne ulazeći previše u detalje, ono što mogu da kažem je da smo preduzeli korake da zaštitimo našu imovinu u odnosu na taj konkretni dron – tu konkretnu letjelicu. I to je vlasništvo Sjedinjenih Američkih Država - kazao je Kirbi i dodao da SAD ne žele da se iko dokopa drona osim njih.

Američka vojska saopštila je u utorak da je ruski borbeni avion zakačio propeler jednog od njenih dronova dok je letio iznad Crnog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru, zbog čega se on srušio u vodu, navela je britanska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je američki dron MK-9 Reaper sa isključenim transponderima narušio granice oblasti iznad Crnog mora, gdje je uspostavljen privremeni režim korišćenja vazdušnog prostora tokom NVO, prenijela je ruska agencija.

Kako je saopštilo Ministarstvo, bespilotna letelica je letjela ka ruskoj granici na Krimu, ruski borbeni avioni su podignuti u vazduh da bi identifikovali uljeza.

Uslijed oštrog manevrisanja, dron je ušao u nekontrolisani let uz gubitak visine i pao u vodu, navelo je Ministarstvo odbrane.