latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:30 | Autor: SRNA

Krajiška kuća primjer dobre prakse za promociju domaćih proizvoda

Krajiška kuća kao prva prodavnica domaćih poljoprivrednih prerađevina u Banjaluci sa područja krajiške regije i već uveliko poznat brend u regionu postala je primjer dobre prakse za razvoj i promociju domaćih proizvoda, rečeno je u banjalučkom Centru za razvoj poljoprivrede i sela.
Krajiška kuća -
Krajiška kuća

U ovom centru kažu da je Krajiška kuća poslovna jedinica Centra za razvoj poljoprivrede i sela, a da su uspostavljanje ovog brenda omogućili grad Banjaluka i Centar radi podsticanja razvoja domaće proizvodnje i promovisanja domaćih autentičnih proizvoda.

Iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela ističu da je u proteklom periodu znatno povećan broj domaćih poljoprivrednih proizvođača sa područja krajiške regije, koji svoje proizvode plasiraju u Krajiškoj kući.

U Centru navode da su u Krajiškoj kući može pronaći više od hiljadu različitih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda poljoprivrednih proizvođača iz Banjaluke i okolnih krajiških opština i gradova.

Krajiška kuća smještena je u samom srcu grada, na veoma atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini gradske "Tržnice" i tvrđave Kastel i nudi bogat izbor domaćih sokova, džemova, likera, vina, rakija, sireva, čajeva, namaza, suhomesnatih, mliječnih, konditorskih i pčelarskih proizvoda, ali i kozmetičkih preparata na biljnoj bazi.

- Osim bogatog asortimana, sam objekat je svojim enterijerom i eksterijerom uljepšao i obogatio centralni dio grada i postao prepoznatljiv turistički-gastro biser grada na Vrbasu, koji svakodnevno posjeti veliki broj građana i turista iz regiona - kažu ya Srnu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

U ovom centru navode da je promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda od velikog značaja za podsticanje razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje, a njihovom kupovinom pruža se značajna podrška poljoprivrednicima koji nisu promoteri samo svojih gazdinstava, već i svojih lokalnih zajednica, ali i cijele Republike Srpske.

Otvaranjem Krajiške kuće u Trebinju krajem 2021. godine ovaj brend postao je dostupan i građanima Hercegovine i brojnim turistima i posjetiocima najjužnijeg dijela Republike Srpske.

Tokom prošle godine postavljene su brendirane police Krajiške kuće na benzinskim stanicama "Nestro petrol" na području Gradiške i Zalužana, što je dalo dodatnu motivaciju lokalnim poljoprivrednim prerađivačima da povećaju vlastite proizvodne kapacitete s obzirom na to da su na ovaj način obezbijeđena nova prodajna mjesta za njihove proizvode.

Iz Centra navode da je u narednom periodu planirano i povećanje broja brendiranih polica sa proizvodima iz Krajiške kuće u odabranim poslovnim objektima ove kompanije.

Iz ovog centra su istakli da će biti nastavljene i aktivnosti na otvaranju objekata u Srbiji, a plan je da budu pokrenute i aktivnosti na otvaranju Krajiške kuće u Austriji.

Iz Centra podsjećaju da je Krajiška kuća u prethodnom periodu na brojnim regionalnim i međunarodnim sajmovima promovisala domaća poljoprivredna gazdinstva i njihove proizvode, te je na prošlogodišnjem 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu nagrađena zlatnom medaljom za izuzetan doprinos promovisanju autentičnih proizvoda, a Centar plaketom za visok kvalitet u plasmanu lokalnih autohtonih proizvoda u oblasti turizma.