latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:41 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Vučić: Zahvalnost Pekingu za podršku i posvećenost Rezoluciji 1244

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Kini, kineskom predsjedniku Si Đinpingu i kineskim prijateljima za postojano prijateljstvo, podršku i istrajnu posvećenost poštovanju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Vučić je izrazio uvjerenje da ljubav koju narodi Srbije i Kine gaje prema slobodi i miru dodatno jača njihovo tradicionalno prijateljstvo, te podsjetio na kinesku poslovicu koju često citira predsjednik Kine da treba "oružje rata zamijeniti darovima od žada i svile", objavljeno je na Instagramu predsjednika Srbije.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Vučić, koji je učestvovao na onlajn sastanku u okviru dijaloga Komunističke partije Kine sa političkim partijama svijeta, istakao je da mir mora da ostane nasljeđe čovječanstva iz kojeg će crpiti snagu za globalnu stratešku stabilnost, čiji će krajnji rezultat biti zajednička i održiva bezbjednost svih zemalja.

Naglasio je da se i Srbija, kao i Kina, zalaže za striktno pridržavanje osnovnih principa međunarodnog prava.

- Kina je, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, uvek bila posvećena očuvanju mira i pružala diplomatsku podršku teritorijalnom integritetu Srbije, i našim pokušajima da odbranimo međunarodni pravni poredak - naveo je Vučić.

On je istakao da je kinesko angažovanje u sektorima infrastrukture, energetike i rudarstva u Srbiji značajno podstaklo srpsku ekonomiju, otvaranje radnih mjesta, a pomoglo je i u promovisanju saradnje i razmjene između dva naroda.