latinica  ћирилица
15/03/2023 |  15:55 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture zahtijeva hitne pregovore

Iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske zahtijevaju hitne pregovore sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, u vezi sa izjednačavanjem platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u obrazovanju, sa ostalim budžetskim korisnicima.
Sjednica Sindikata obrazovanja, nauke i kulture - Foto: SRNA
Sjednica Sindikata obrazovanja, nauke i kultureFoto: SRNA

Iz Sindikata podsjećaju da budžetski radnici iz drugih oblasti, imaju od 250 do 300 maraka veće plate od zaposlenih u prosvjeti.

- Hitno tražimo pregovore sa resornim ministarstvima i Vladom. Da što prije ovu nepravdu ovu diskriminaciju i ovaj nefer odnos prema grupaciji ljudi koji nose na svojim leđima razvoj Republike Srpske. Mi insistiramo da dođemo do konkretnih i kvalitetnih rješenja. Pozdravljamo i uvazavamo svako povećanje primanja za sve u Republici Srpskoj, kao pravi Sinidkat, kao pravi sinidkalci, ali tražimo da dođemo u ravnopravan položaj sa ostalim korisnicima budžeta - rekao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

Podršku u sindikalnoj borbi uputile su im i kolege iz Srbije.

- Isti su problemi kao i u Srbiji, s tim što su kod nas ostale neke tri različite cijene rada u obrazovanju. Mi prije svega imamo veliki problem, a to je zbrinjavanje tehnoloških viškova naših radnika. Imamo veliki problem primjene kolektivnih ugovora i naravno ono što je takođe zajedničko, a to je profesionalni i materijalni položaj, status ili ugled nastavničke profesije - dodala je predsjednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.