latinica  ћирилица
15/03/2023 |  16:11 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Mehmedagić, Stanković i Gačanin na "crnoj listi" SAD

SAD su sankcionisale direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Repblike Srpske Dragana Stankovića, bivšeg direktora Obavještajno bezbjedonosne agencije Osmana Mehmedagića i Edina Gačanina, kojeg su označili kao narko bosa, objavljeno je na službenoj stranici američkog Ministarstva finansija.
Američka zastava (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS) -
Američka zastava (Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Kako je navedeno Osmanagić je sankcionisan zbog korupcije, Stanković zbog Zakona o državnoj imovini na nivou Srpske, a Gračanin zbog kriminalnih aktivnosti.

- Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih lica koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Pored toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 odsto ili više od strane jednog ili više blokiranih osoba - navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Mehmedagić se dovodi u vezu sa vrhom Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a više puta je hapšen jer je povezan sa nezakonitim radnjama i falsifikovanjem diplome

Navodi se da je Mehmedagić zloupotrebio telekomunikacionu kompaniju u korist SDA.

- Mehmedagić je koristi  telekomunikacionu kompaniju BH Telekom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od političara iz BiH koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog sa opozicionom strankom iz Republike Srpske - navodi se na službenoj stranici stranici američkog Ministarstva finansija.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković je na listu uvršten zbog odgovornosti za, kako navode, saučesništva, te direktnog ili indirektnog učešća u djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijetnju provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za Edina Gačanina iz Ambasade SAD su naveli da jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

- Rođen je u Sarajevu i vođa je kartela "Tito i Dino" koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organizovanog kriminala "Kinahan", transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija - napominje se u saopštenju.