latinica  ћирилица
15/03/2023 |  16:27 ⇒ 16:57 | Autor: RTRS

Milinović: Podstaći razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Za podsticanje razvoja širokopojasnog pristupa internetu u BiH potrebno je ažurirati politiku i strategiju radiofrekventnog spektra, te usvojiti mjere za smanjenje troškova implementacije brzih elektronskih komunikacionih mreža, izjavio je direktor Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović na Svjetskom samitu o informacionom društvu.
Svjetski samit o informacionom društvu (Foto: rak.ba) -
Svjetski samit o informacionom društvu (Foto: rak.ba)

Milinović je na sesiji "Premoštavanje digitalnih podjela" kao primjer podrške koja se može pružiti u okviru međunarodne saradnje naveo ITU projekat, čiji je cilj da podrži napore BiH ka jačanju operacija mapiranja širokopojasnog pristupa kako bi se poboljšala primjena i korištenje povezanosti na teritoriji cijele BiH.

- Prema njegovim riječima, RAK je fokusiran na aktivnosti sprovođenja evropskog regulatornog okvira, kao i na usvajanje politike i strategije razvoja širokopojasnog pristupa za BiH, a, osim toga, potrebno je donijeti podsticajne mjere za razvoj i korištenje usluga zasnovanih na internetu - saopšteno je iz RAK-a.

Svjetski samit o informacionom društvu, koji organizuju Međunarodna unija za telekomunikacije i Ujedinjene nacije otvorili su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar ITU-a Dorin Bogdan Martin.

Samit traje do petka, 17. marta.