latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:16 ⇒ 18:30 | Autor: SRNA

Dačić: Neshvatljivo da se u Evropskom parlamentu organizuje skup o Stepincu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra neshvatljivim da se u Evropskom parlamentu - centru demokratije EU organizuje konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju istorijske rehabilitacije hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Ivica Dačić (Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Veoma žalimo zbog namjere hrvatske evroposlanice da organizuje konferenciju "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade", 21. marta u Evropskom parlamentu u Briselu - istakao je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, Stepnica je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve.

- Konačno, hrišćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam - istakao je Dačić.

Dačić je podsjetio na to da su mnogi članovi Stepinčevog klera aktivno učestvovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali sa ustaškim nacistima do kraja njihove vladavine, kao i da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao.

On je naglasio da se Srbija zalaže za jačanje odnosa sa Hrvatskom, kao i između dva naroda, što je cilj kome treba težiti, ali da konferencija o Stepincu u Evropskom parlamentu ne doprinosi tom cilju.

Dačić je istakao da se ponašanje Stepinca tokom Drugog svjetskog rata nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim.

- On je morao stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško "konačno rješenje". Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog kleronacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine - napominje Dačić.

On je naveo da je u NDH od aprila 1941. do maja 1945. godine ubijeno gotovo milion nehrvata - uglavnom Srba, zatim Јevreja i Roma, a da je ustaški logor Јasenovac najveće stratište u Evropi izvan nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj.

Stepinac je, podsjeća Dačić, aktivno sprovodio politiku pokrštavanja pravoslavnog stanovništva, kao način da spasu živote.

Јedno je sigurno, kaže, da put pomirenja na zapadnom Balkanu, boljeg razumijevanja, jačanja dobrosusjedskih odnosa zasnovanih i na evropskim tekovinama, pravu i pravdi ne ide preko Alojzija Stepinca.

Dačić je napomenuo da neposredno po proglašenju NDH, Stepinac izdaje poslanicu u kojoj od sveštenstva traži da se bez zadrške odazovu pozivu da učestvuju "u uzvišenom zadatku odbrane i unapređenja NDH", a da se u pismu Papi Piju 12. hvalio da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa, prenio je Tanjug.

On je dodao i da je sadašnji papa Franjo rekao povodom zahtjeva za kanonizaciju Stepinca da "u određenom trenutku u procesu zahtjeva Hrvatske za kanonizaciju postoje nejasne istprijske tačke", kao i da je upitao "čemu bi služilo proglašenje za sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo".

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Željka Zovko najavila je na svom "Tviter" nalogu da će 21. marta u Evropskom parlamentu biti organizovana konferencija "Blaženi Alojze Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade".