latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:36 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Zbog visokih cijena smanjena kupovna moć građana (VIDEO)

Svjetski je dan prava potrošača. I pored toga što su prava potrošača definisana zakonom, malo je onih koji su spremni da se žale na usluge ili nepravilnosti na tržištu. Visoke cijene uticale su na smanjenu kupovnu moć, pa tako mnogi kupuju samo osnovno. U januaru i februaru inspektori su zbog nepravilnosti u formiranju cijena na benzinskim pumpama i osnovnih životnih namirnica, izrekli kazne u visini oko 90.000 maraka.
Potrošačka korpa - Foto: RTRS
Potrošačka korpaFoto: RTRS

Brašno, ulje i šećer kod većine građana proteklih mjeseci glavni su potrošački proizvod. Razlog zbog čega je potrošačka korpa svedena na sve manje proizvoda, su visoke cijene osnovnih životnih namirnica.

Da je značajna razlika u cijeni proizvoda u januaru ove godine i u istom mjesecu prošle, potvđuju i podaci sindikalne potrošačke korpe. Troškovi osnovnih životnih namirnica veći su za 240 maraka.

- Zbirna stopa inflacije je 17 odsto ali mi smo izračunali da stopa inflacije ili poskupljenje u pet osnosvnih životnih namirnica je preko 42 odsto - rekao je Vedran Јurišić iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Situacija na svjetskom tržištu u velikoj mjeri, diktira cijene i kod nas, kažu u Udruženju potrošanja. Zbog trenutne situiacije, građani su prinuđeni da uzimaju proizvode manje gramaže.

- Posljednje poskupljenje električne energije svakako ne daje puno optimizma da neće dolaziti do daljeg poskupljenja ali se nadamo da će ovo sve stati uskoro - naglasila je Murisa Marić, iz Udruženje potrošanja "Don" Prijedor.

Optimistični su i ekonomisti, inflacija bi u naredne dvije godine uključujući i ovu, kažu, mogla biti u značajnom padu. Za koliko tačno, precizne podatke nemaju, ali činjenica je da se neće vratiti na prosjek početkom 2022. godine.

- Inflacija će se smanjiti kao posljedica pada lične potrošnje. Drugim riječima, sve da imate veću platu zbog rasta rate kredita, troškova energenata ostaje vam sve manji dio ličnog dohodka za potrošnju, e to je razlog tog pada - kaže ekonomista Miloš Grujić.

U prethodnom periodu visoka inflacija išla je u prilog nekim trgovcima. Pojedini se nisu pridržavali propisanih marži pri formiranju cijena, što pokazuju i podaci inskektorata. Od 28 kontrola, u tri slučaja utvrđene su nepravilnosti.

- Moraće se pojačati kontrola tržnih centara, da vidimo ko krši propise i da se kazne. Јer zašto bi taj trgovac uzimao ekstra profit na račun nas potrošača - naglasio je Dragan Milaković, šef Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

I iz Vlade najavljuju nastavak rigoroznije kontrole poštovanja uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice.