latinica  ћирилица
15/03/2023 |  18:47 ⇒ 19:12 | Autor: SRNA

Brankovi dani: Nagradu Pečat dijele četiri pjesnika

Proljećni Brankovi dani svečano su otvoreni u Sremskim Karlovcima, u znaku obilježavanja 199. rođendana Branka Radičevića, a uručena je i književna nagrada - Pečat varoši sremskokarlovačke.
Knjiga (ilustracija) -
Knjiga (ilustracija)

Ova književna nagrada, u Karlovačkoj gimnaziji, čiji je Branko Radičević bio najslavniji đak, za zbirke poezije objavljene na srpskom jeziku ravnopravno je pripala Perici Markovu, Јuliji Kapornjai, Maji Belegišanin Ivanović i Slobodanu Јoviću.

Pečat varoši sremskokarlovačke, uglednu nagradu staru 56 godina, jednu od najčuvenijih u regionu, dobitnicima je uručio Nenad Grujičić, predsjednik Brankovog kola.

- Ovo su pjesnici koji opjevavaju stvarnost, ali na jedan uzvišeni i univezalni način - rekao je Grujičić.

Na svečanom otvaranju je promovisan novi broj lista "Branko", novina đaka i profesora Karlovačke gimnazije, a hor Karlovačke gimnazije sa dirigentom Rastkom Pavlovom izveo je "Himnu karlovačkih đaka".

Nastupila je i dramska umjetnica Danica Petrović, koja je premijerno interpretirala dvije antologijske Brankove pjesme "Molitva" i "Vragolije", dok je mlada operska pjevačica Adriana Petrovski, u klavirskoj pratnji Maje Grujić, izvela ariju "Koštane" iz istoimene opere Petra Konjovića "Stameno, mori Stameno".

Nastupila je i mlada etno-grupa Vila sa numerom iz srpske bogate baštine, a u svečanom programu se predstavio i mladi pjesnik i pijanista Dimitrije Nikolić, kojem je upravo izašao pjesnički prvenac u Brankovom kolu.

Proljećni Brankovi dani, slaveći velikog pjesnika, već decenijama okupljaju savremene mlade stvaraoce.

Manifestacija će trajati do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, a u okviru nje će biti priređen i okrugli sto "Stvaralaštvo Nenada Grujičića", kao i program u čast Svjetskog dana poezije - 21. marta, kada će učestvovati mladi pjesnici, autori i laureati nagrade Stražilovo, čime će biti obilježeno pet decenija ove prestižne nagrade.

U nastavku manifestacije biće promovisana štampana knjiga pjesama Ranka Risojevića, dobitnika Međunarodne nagrade Branko Radičević, te antologija zaboravljenih i nepoznatih pjesnika "Endemi pod prašinom" Rastka Lončara. 

U znaku afirmisanja novih mladih pjesnika u izdanju Brankovog kola biće promovisana prva knjiga "Sentimentalitet" Dimitrija Nikolića.

Biće obilježeno i 30 godina od smrti pjesnikinje Desanke Maksimović, koja je neprekidno dolazila na Brankovo kolo, na Stražilovo i u Sremske Karlovce.

Svečano zatvaranje ove ugledne manifestacije je 28. marta u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Novom Sadu.