latinica  ћирилица
15/03/2023 |  19:38 ⇒ 20:08 | Autor: RTS

Podmornica sa više od dvije i po tone kokaina zaplijenjena na obalama Kolumbije

Mornarica Kolumbije zaplijenila je u blizini svoje obale u Velikom tihom okeanu podmornicu koja je nosila skoro tri tone kokaina vrijedne više od 87 miliona američkih dolara.
Policija (Foto: EPA-EFE/TOMAS OVALLE) -
Policija (Foto: EPA-EFE/TOMAS OVALLE)

Podmornica sa dva tijela i skoro tri tone kokaina zaplenjena je u Tihom okeanu kod obala Kolumbije. Na plovilu su pronađena i dva preživela "slabog zdravlja", kojima je ukazana prva pomoć.

- Loše zdravstveno stanje ovih ljudi verovatno je posledica udisanja toksičnih isparenja izazvanih problemima sa gorivom u podmornici - rekao je kapetan Kristijan Andres Guzman Ečeveri u video-snimku koji je objavila mornarica.

Podmornica duga oko 15 metara nosila je skoro tri tone kokaina vrijednog više od 87 miliona dolara, rekli su zvaničnici. Mornarica je saopštila da je brod bio namijenjen zemljama Centralne Amerike i da je zaplijenom više od šest miliona doza kokaina ostalo van ilegalnog tržišta.

- Kolumbijska mornarica će nastaviti da koristi sve svoje sposobnosti da zaustavi pošast trgovine narkoticima - rekao je Ečeveri.

Raniji pokušaji šverca kokaina narko-podmornicama

Takozvane narko-podmornice obično koriste trgovci ljudima u regionu za prevoz droge. Prošle godine, kolumbijska mornarica je zaplijenila polupotopljeni brod sa četiri tone kokaina vrijedan oko 150 miliona dolara.

Narko-podmornica je 2019. godine stigla do obala Sjeverne Amerike, kada ju je američka obalska straža zaplijenila.

Ova podmornica nosila je skoro šest tona kokaina vrijednog više od 165 miliona dolara.