latinica  ћирилица
15/03/2023 |  20:59 | Autor: SRNA

Trebinjskoj publici premijerno prikazan film o zločinima u zloglasnoj "Lori"

Dokumentarni film "Zlo proljeće `92" koji svjedoči o monstruoznim zločinima u splitskom logoru "Lora" nad zarobljenim pripadnicima ЈNA iz Crne Gore 1992. godine premijerno je prikazan večeras u Trebinju.
Film o zločinima u "Lori" - Foto: SRNA
Film o zločinima u "Lori"Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja logoraša regije Trebinje Vukan Kovač, jedan od svjedoka u filmu, očekuje da će nova vlast u Crnoj Gori i njihovo pravosuđe ispraviti greške svojih prethodnika i tražiti pravdu za nedužno ubijene i mučene građane u "Lori" koji su kao legalni pripadnici jedne armije zarobljeni na prostoru BiH, a ne na teritoriji Hrvatske.

Kovač je istakao da se ne smije zaboraviti šta se događalo srpskom narodu na ovom prostoru tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata već se mora istrajati u dokazivanju stradanja srpskog naroda iz Republike Srpske, Crne Gore, sa Kosova i Metohije ili bilo gdje u svijetu

On je rekao novinarima da je Crna Gora sa Hrvatskom, nažalost, potpisala sporazum da neće goniti počinioce zločina nad njihovim građanima, dok Hrvatska i te kako sudi i čak u posljednje vrijeme diže spomen-ploče tamo gdje niko nije ubijen, kao u Morinju.

Kovač je pojasnio da je hrvatsko pravosuđe na osnovu tog sporazuma izbacilo nikšićko-šavničku grupu i njihova stradanja u zloglasnom splitskom logoru "Lora" i da ih nema u sudskim procesima.

On je naveo da je Hrvatska tako prevarila javnost jer je "Lora" trajala od marta 1992. do avgusta 1997. godine, odnosno dvije godine nakon raspuštanja svih logora na ovim prostorima po međunarodnim ugovorima.

- Zvaničnom presudom od prije četiri godine sudili su samo za jedan vremenski period, od aprila do avgusta 1992. godine, ali ne i za ostali period - rekao je Kovač.

On je dodao da će i ubuduće nastojati da zajednički otkriju istinu o ljudima koji su na zvjerski način mučeni i ubijeni u "Lori", jednom od najužasnijih logora na području bivše Јugoslavije, gdje postoje svjedoci za oko 70 ubistava.

Kovač je podsjetio da je u Hercegovini odavno napravljen dokumentarni film "Mučenici" u kome je istaknuto da su zajedno sa Hercegovcima u splitskom logoru "Lora" stradali i ljudi iz Nikšića i Crne Gore.

Predsjednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine iz Nikšića Radan Nikolić rekao je da ovaj film i knjiga predstavljaju vid borbe za istinu, pravdu i odbranu crnogorskih vojnika, poginulih i nestalih pripadnika ЈNA tokom proteklog rata.

On je posebno ukazao na stradanje vojnika nikšićko-šavničke i barske grupe u "Lori", navodeći da postoje svjedoci svega toga, što treba istražiti i procesuirati u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a prećutno se zataškava.

Organizacije iz Republike Srpske i Crne Gore, kaže, treba da sarađuju o ovom i sličnim pitanjima, kao što su radili i njihovi preci vijekovima i živjeli kao braća da bi se razotkrila istina o ratnim dešavanjima i ljudima koji su zbog politike u Crnoj Gori bili potpuno zaboravljeni.

- Nijedan zločin nad pripadnicima ЈNA nije procesuiran u Crnoj Gori, što je diskriminacija koju je utvrdio i zaštitnik ljudskih prava Crne Gore, dok su u atmosferi linča za sve zločine pripadnici ЈNA optuženi i prosesuirani - rekao je Nikolić.

On je dodao da je nakon ovog filma uzburkana javnost u toj zemlji i da očekuje da će biti revidiran sramni sporazum sa Hrvatskom, a zločini istraženi.

Nikolić je podsjetio da je 1992. godine iz Hrvatske u BiH ušlo oko 40.000 oružanih snaga te zemlje da se obračunaju sa srpskim stanovništvom na ovom području.

Trebinjskoj publici je predstavljena i spomen-knjiga "Zadnja linija odbrane" sa biografijama 320 poginulih vojnika iz Crne Gore u ratovima devedesetih godina, među kojima su i one stradalih boraca u splitskom logoru "Lora" i poginulih u sastavu Vojske Republike Srpske.

Projekciju filma "Zlo proljeće `92" i predstavljanje knjige "Zadnja linija odbrane" u bioskopu Kulturnog centra Trebinje organizovala je "Televizija Nikšić".

Logor "Lora" je bio koncentracioni logor u Splitu u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom ratova na prostoru bivše Јugoslavije, a kroz njega je prošlo 1.005 registrovanih zatvorenika koji su pretrpjeli stravičnu psihofizičku torturu.