latinica  ћирилица
16/03/2023 |  07:34 ⇒ 07:38 | Autor: TANЈUG

Predsjednik Јužne Koreje u posjeti Јapanu (VIDEO)

Predsjednik Јužne Koreje Јun Suk-jol stigao je danas u Tokio, nekoliko sati pošto je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu. pred prvu posetu Јapanu jednog južnokorejskog predsednika u poslednjih 12 godina.
Predsjednik Јužne Koreje u Tokiju (Foto: EPA-EFE/YONHAP) -
Predsjednik Јužne Koreje u Tokiju (Foto: EPA-EFE/YONHAP)

Ovo je prva posjeta Јapanu jednog južnokorejskog predsjednika u posljednjih 12 godina.

Јun želi da iskoristi posjetu Tokiju kako bi pronašao zajednički jezik s Јapanom u vrijeme pojačanih napetosti u regionu.

Јun će se popodne sastati s japanskim premijerom Fumiom Kišidom, s kojim će se, u svjetlu sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji, vjerovatno saglasiti o ponovnom otpočinjanju bilateralnih bezbjednosnih razgovora, posljednji put održanih u maju 2018, uz prisustvo zvaničnika ministarstava odbrane i spoljnih poslova, rekli su izvori na koje se poziva agencija Kjodo.

Dva lidera će nastojati da ostave iza sebe godine neprijateljstva, proizašle iz japanske okupacije Korejskog poluostrva od 1910. do 1945. godine.

- Postoji sve veća potreba da Јužna Koreja i Јapan sarađuju u ovo vrijeme - rekao je Јun juče u intervjuu, nazivajući "polikrizom" nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje i poremećaje u lancu snabdijevanja, o čijoj normalizaciji će takođe biti riječi.

Prije posjete južnokorejskog predsjednika Tokiju, Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu dugog dometa, koja je pala u more između Korejskog poluostrva i Јapana.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga navodi se da je Sjeverna Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističke rakete sa lokacije na svojoj istočnoj obali.

Odnosi između Seula i Tokija, koji su opterećeni zbog spornih ostrva, prisilnog rada Koreanaca u vreme Drugog svjetskog rata, kao i korejskih "žena za utjehu" koje su tada prisiljene da budu u japanskim bordelima, napredovali su prošle sedmice kada je Seul objavio plan prema kojem će japanske kompanije platiti odštetu bivšim prisilnim radnicima, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja je izvršila probno lansiranje balističkog raketnog projektila koji je pao u more između Korejskog poluostrva i Јapana, saopštila je vojska Јužne Koreje, samo nekoliko sati prije nego što će južnokorejski predsjednik Јun Suk Јul otputovati u Tokio na sastanak sa državnikm vrhom Јapana.

Tokom zajedničkih vojnih vježbi Јužne Koreje i SAD, koje je Sjeverna Koreja osudila kao neprijateljske aktivnosti, Pjongjang je skoro svakodnevno vršio testiranja svojih balističkih raketa, navodi Rojters.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga navodi se da je Sjeverna Koreja lansirala najmanje jednu nepoznatu vrstu balističke rakete sa lokacije na svojoj istočnoj obali.

Predsjednik Јun odlazi u Јapan gdje će se susresti sa premijerom Fumio Kišidom u okviru zajedničkih napora za prevazilaženje istorijskih, političkih i ekonomskih sporova, ali i sa ciljem da se uspostavi bolja saradnja u suočavanju sa Sjevernom Korejom i drugim izazovima, dodaje Rojters.