mtel
latinica  ћирилица
16/03/2023 |  07:58 | Autor: SRNA

Libija: Nestalo oko 2,5 tona prirodnog uranijuma

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/, nadzornog tijela UN, otkrili su da je oko 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa libijskog nalazišta koje nije pod kontrolom privremene vlade.
Sjedište IAEA u Beču (Foto: EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Sjedište IAEA u Beču (Foto: EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Inspektori IAEA-e su "utvrdili da 10 bačvi koje sadrže otprilike 2,5 tona prirodnog uranijuma u obliku koncentrata uranijumove rude nije na lokaciji na kojoj je trebalo da budu pohranjene prema tvrdnjama libijske vlade".

U saopštenju se naglašava da će Agencija sprovesti dalje aktivnosti na utvrđivanju okolnosti nestanka uranijuma.

- Nedostatak informacija o trenutnoj lokaciji nuklearnog materijala može predstavljati radiološki rizik, kao i zabrinutost za nuklearnu bezbjednost - navodi se u saopštenju u koje je Rojters imao uvid.

Libija je 2003. godine pod tadašnjim vođstvom Moamerom Gadafijem odustala od svog programa nuklearnog oružja, a otkako je Gadafi 2011. godine svrgnut u pobuni koja je imala podršku NATO-a ova zemlja je izložena neprekidnim sukobima.

Od 2014. godine politička je kontrola podijeljena između suparničkih istočnih i zapadnih frakcija, a posljednji veliki sukob završio se 2020. godine.

Privremena libijska vlada, uspostavljena početkom 2021. godine putem mirovnog plana kojeg su podržale UN, trebalo je da traje samo do izbora zakazanih za decembar te godine, ali pošto još nisu održani, njen legitimitet je sporan.