mtel
latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:02 ⇒ 08:02 | Autor: RTRS

Ugažen snijeg i poledica na kolovozima u višim planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima ugaženog snijega i poledice u višim planinskim predjelima i preko prevoja, pa se vozačima savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna do 1. aprila, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Snijeg na putu - Foto: RTRS
Snijeg na putuFoto: RTRS

Ugaženog snijega i poledice ima na dionicama Mrkonjić Grad-Mliništa, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Trnovo-Foča /Rogoj/, Gacko-Tjentište /Čemerno/ i Pale-Јahorina.

Na ostalim putevima u Republici Srpskoj kolovozi su vlažni i klizavi, a učestali su odroni, pa se savjetuje maksimalno oprezna vožnja prilagođena trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na dionici Stari Ugljevik-Glavičice zabranjen je saobraćaj zbog opasnosti od pojave klizišta, pa se putnička vozila preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu i na putu Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, na putu Ukrina-Gornja Vijaka, na putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje.

Radi uklanjanja objekta i sanacije klizišta na regionalnom putu Doboj-Prnjavor-Srbac, dionica Srbac-Gornja Vijaka 1, u Ulici Vlade Vinčića obustavljen je saobraćaj svakim radnim danom i subotom od 7.00 do 17.00 časova.

U toku su radovi u tunelu Čemerno na putu Brod na Drini 2-Vrba i u tunelu Sijeračke stijene na putu Dobro Polje-Miljevina.

Radovi se izvode na putevima Podvrsnik-Ljubinje, Brčko-Bijeljina i Vršani-Rača kod Velinog Sela, Srbac-Gornja Vijaka 1, Prijedor-Kozarac, Gradiška-Nova Topola-Klašnice, Klašnice 1-Nova Topola, Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, od petlje Јohovac do Vukosavlja, od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2.

Vangabaritni prevozi kreće se putevima Gradiška-Granični prelaz Gradiška, Stanić Rijeka-Karuše-Podvrsnik-Ljubinje-Trebinje-Granični prelaz Klobuk, Stanić Rijeka-Granični prelaz Brod, Brčko-Lepnica/Lončari, Karuše-Modriča, a vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na sat.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na putu Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na putu Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona na putu Brod na Drini-Šćepan Polje.

U FBiH u višim planinskim predjelima ima poledice ili mjestimično ugaženog snijega na kolovozu, a posebno na putu Јablanica-Posušje, dionica Risovac-Blidinje.

Zbog radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, u Gornjoj Kalesiji, na skretanju za Sapnu i na magistralnom putu Јablanica-Mostar u Donjoj Јablanici.

Radovi se izvode i na regionalnom putu Ravno-Zavala pa je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.