latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:18 ⇒ 10:24 | Autor: RTRS

Grbić: Manjak vozača, uvođenjem jedinstvenih digitalnih dozvola nastaviće se odlazak (VIDEO)

U protekle tri do četiri godine više od 5.500 profesionalnih vozača napustilo je BiH, a sa uvođenjem jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola taj broj će rasti, što će otežati ionako teško poslovanje, rekao je predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić.
Gradski saobraćaj - Foto: RTRS
Gradski saobraćajFoto: RTRS

Grbić je za RTRS rekao da je do sada zabilježen masovni odliv vozača sa vozačkim dozvolama Srbije, koje su dio jedinstvenog digitalnog sistema, u zemlje EU.

On je naveo da se vozači odlučuju na odlazak iz BiH zbog opšteg stanja, ali i brojnih poteškoća prilikom obavljanja posla, poput velikih gužvi i zadržavanja na graničnim prelazima.

- BiH već nedostaje vozača, dovoljno je da pogledate javni gradski prevoz u kojem autobuse voze penzioneri - rekao je Grbić.

Grbić je rekao da na američkom tržištu vlada velika potražnja za profesionalnim vozačima kojima je dnevnica i do 360 dolara, dodajući da je i zemljama EU potrebno oko 50.000 vozača.

Podsjećamo, namjera Evropske komisije je da sve članice EU uvedu jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu. Ovaj prijedlog stiže u okviru paketa zakona o drumskoj sigurnosti, a uvođenje prve digitalne vozačke dozvole na svijetu olakšaće priznavanje dozvola između država članica EU, te pojednostavljenje procedura prilikom zamjene ili produženja ovog ličnog dokumenta.