latinica  ћирилица
16/03/2023 |  08:45 ⇒ 09:16 | Autor: SRNA

Dodik čestitao Orbanu Nacionalni dan

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu 15. mart, Nacionalni dan, kada se obilježava početak revolucije za oslobođenje mađarskog naroda od habzburške vlasti.
Orban - Dodik - Foto: Twitter
Orban - DodikFoto: Twitter

- Značaj revolucije, koja započela 15. marta 1848. godine, utoliko je veći što je mađarski narod za svoju slobodu stao nasuprot mnogo jačem i brojnijem neprijatelju. U ovome prepoznajem sličnost naša dva naroda. Želja za slobodom svog, ali i drugih naroda bila je uvijek najviši srpski cilj, za koji su, kao i u vašem slučaju, položeni mnogi životi - naveo je Dodik u čestitki.

Dodik je dodao da su nebrojene krize i izazovi sa kojima se suočava danas Evropa i cijeli svijet: politička i finansijska kriza, posljedice pandemije virusa korona, kao i humanitarne, geopolitičke i energetske posljedice sukoba u Ukrajini, borba protiv ilegalnih imigracijama sa jedne i demografskih izazova sa druge strane.

- Zahvalni smo za stavove koje je zauzela Mađarska u pogledu svake od navedenih. Smatramo ih mudrim i odgovornim. Prijateljstvo, podrška i pomoć koju je Mađarska i u ovim teškim vremenima, u nekoliko navrata pružila bez izuzetka svima u BiH, a naročito stanovnicima u Republici Srpskoj, izaziva zahvalnost, divljenje i obavezu da se izuzetni bilateralni odnosi dvije zemlje, naročito prijateljstvo srpskog i mađarskog naroda, dodatno produbljuju i unapređuju, na obostrano zadovoljstvo - istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske pozvao je mađarskog premijera da posjeti Republiku Srpsku, u kojoj je, kako je naveo, cijenjen i drag gost, i izrazio nadu da će ova posjeta biti uskoro i realizovana, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.