latinica  ћирилица
16/03/2023 |  09:00 ⇒ 09:01 | Autor: SRNA

Lajčak: EU spremnija za Balkan nego region za nju

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je EU sada spremnija za Balkan, vjerovatno, više nego što je region spreman za ovaj blok.
Miroslav Lajčak  (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Lajčak je na onlajn forumu koji je organizovao Italijanski institut za međunarodne političke studije rekao da se sada geopolitička situacija promijenila i da je uloga EU na Zapadnom Balkanu više strateška i politička.

- Јako je bitno da prenesemo poruku da je EU sada spremnija za Balkan, vjerovatno, više nego što je Balkan spreman za EU, tako da je izuzetno važno shvatiti da su vrata sada ponovo otvorena - rekao Lajčak na onlajn konferenciji "Evropa i Rusija na balkanskom frontu".

Kada je riječ o predstojećem sastanku sa liderima Srbije i samoproglašenog Kosova u Ohridu, Lajčak je ocijenio da bi "prihvatanje evropskog prijedloga predstavljalo pozitivnu poruku", istakavši da je sada potrebno fokusirati se na primjenu aneksa, što će biti glavna tema razgovora u subotu, 18. marta.

- Pošto je sporazum prihvaćen fokusirani smo na primjenu aneksa, koji je ključni element. Da bi se sporazum implementirao, sada se mora odrediti redosljed narednih koraka, kao i rokova i ko šta treba da uradi - naveo je Lajčak.

On je rekao i da je cilj njegove posljednje posjete Prištini i Beogradu bio da čuje mišljenja obje strane o aneksu i da će na osnovu toga što je čuo, do sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu biti pripremljena "nova konsolidovana verzija aneksa na bazi originalnog teksta".

- To bi trebalo da bude baza naših diskusija u Ohridu i ako uspijemo da postignemo sporazum o ovom aneksu, onda je posao obavljen - rekao je Lajčak.