latinica  ћирилица
16/03/2023 |  10:30 ⇒ 11:27 | Autor: Agencije

Hovenijer: Po evropskom prijedlogu Srbija nije dužna da ukloni KiM iz Ustava

Ambasador SAD u Prištini DŽefri Hovenijer saopštio je da evropski prijedlog o normalizaciji ni u jednoj od 11 tačaka ne govori o tome da je Srbija dužna da ukloni Kosovo i Metohiju iz svog Ustava.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

- Nisam uočio da se ovo pitanje pokreće kroz 11 tačaka evropskog predloga, tako da ne vjerujem da je ono specifičan element trenutnih razgovora - rekao je Hovenijer, prenosi ATV.

On je istakao da su dugoročna američka i evropska vizija da se takozvano Kosovo integriše u evropske i evroatlantske strukture, kao i Srbija. Po njegovom mišljenju, priznanje takozvanog Kosova može biti uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji.

- Koliko ja razumijem, Srbija ima veliki interes da uđe u Evropsku uniju, bar je to deklarisana težnja. Nisam evropski diplomata, ali koliko sam shvatio iz kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, mislim da bi se u poglavlju 35 od Srbije tražilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu kao uslov za ulazak u EU - naglasio je Hovenijer.

Rekao je da u potpunosti vjeruje u EU, ali da se još ne zna proces i mehanizam kroz koji će, kako je naveo, Srbija priznati takozvano Kosovo.

Američki ambasador u Prištini izjavio je i da se o sporazumu za Zajednicu srpskih opština, koji je potpisan u Briselu, ne pregovara, kao i da se o najnovijim tačkama francusko-nemačkog predloga, koji je sada nazvan "evropski", više ne može pregovarati i da je to zvaničan i potvrđen stav SAD.

- Naš stav je da je to postojeća obaveza, ali i da bi bilo dobro za Kosovo. Održao sam sastanak sa svim zainteresovanim stranama 31. januara i čuo sam mnogo različitih aktera, ali nije bilo nijednog srpskog predstavnika na tom sastanku koji nije izrazio želju da na ovaj ili onaj način vidi osnivanje Zajednice - rekao je Hovenijer.

On je dodao da postoji mnogo opcija kako bi ZSO mogla da izgleda.

Naglasio je i da su SAD jasne i da ne vjeruju da je primereno da takozvano Kosovo pristane na bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa ustavom.

On je rekao da su fokus i očekivanja SAD da se postigne dogovor u Ohridu, nakon koga bi sve partije učestvovale na aprilskim izborima na sjeveru Kosova i Metohije, uključujući i srpske, ali da izbori moraju biti demokratski i bezbijedni za sve učesnike.