latinica  ћирилица
16/03/2023 |  10:32 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Špirić: Treba zadržati odgovoran pristup i usvojiti budžet do kraja mjeseca

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da je Savjet ministara učinio značajan korak kada je usvojio Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu i očekuje da će ovaj dokument vrlo brzo biti upućen u parlamentarnu proceduru.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Ako želimo pokrenuti put evropskih integracija, kapitalna ulaganja, poboljšan ekonomski ambijent i unapređenje rada institucija, onda nam je budžet potreban u što kraćem roku. Zato očekujem da nastavimo odgovoran pristup i da do kraja mjeseca Parlamentarna skupština BiH usvoji ovaj dokument - rekao je Špirić Srni.

On je istakao da je budžet dokument koji uvijek izaziva političke polemike i to je normalan proces, ali naglašava da je budžet na nivou BiH specifičan i razlikuje se od entitetskih i kantonalnih koji imaju socijalnu komponentu i direktan uticaj na građane.

- Novi saziv Savjeta ministara na neki način otkočio je procese nakon što je usvojen globalni fiskalni okvir jer je Ministarstvo finansija i trezora vrlo brzo završilo nacrt budžeta. Ukoliko Predsjedništvo BiH dostavi budžet po hitnoj proceduri u Parlamentarnu skupštinu izvjesno je da bi budžet mogli imati do kraja mjeseca, što je vrlo važno za sprovođenje reformi koje su neophodne - rekao je Špirić.

Savjet ministara juče je utvrdio Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora uputiti Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja usvaja ovaj zakon.