latinica  ћирилица
16/03/2023 |  11:42 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Episkop Irinej: Očuvanje Kosmeta obaveza i imperativ i za Crkvu i za državu

Za Srpsku pravoslavnu crkvu Kosovo i Metohija sastavni je i neotuđivi dio Srbije, a očuvanje Kosmeta u njenim granicama je ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za državu, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej.
Vladika bački Irinej (Foto: SPC) -
Vladika bački Irinej (Foto: SPC)

Episkop Irinej je u autorskom tekstu za Politiku naglasio da rukovodstvo Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić neće i ne mogu pristati ni na kakva uslovljavanja čiji je cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije, ističući da je SPC za suživot u miru i međusobnom razumijevanju, u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosmetu.

Episkop Irinej je podsjetio da je još 20. januara objavljeno saopštenje u kojem su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i prisutni arhijereji još jednom ponovili nedvosmislen stav Srpske crkve o Kosovu i Metohiji i da će SPC uvijek podržavati državno rukovodstvo u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dijela Srbije.

- Crkva se, ponovićemo, eksplicitno odredila i objavila svoj stav, ali nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slijepljeg od onog koji neće da vidi - napomenuo je episkop Irinej.

Njegovo preosveštenstvo je naglasio da Crkva, budući da njeno postojanje i misija nisu vezani za bilo kakav politički, pa ni državni okvir, ostaje zauvijek uz narod, jer je njen horizont vezan za spasenje ljudskog roda u Hristu Isusu.

- Ima li boljeg primjera za to od vjekovnog mjesta Crkve u životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji? Pri odlučivanju, Crkva se drži duhovnog orijentira i gleda kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve opcije - istakao je episkop Irinej.

Njegovo preosveštenstvo je poručio da, naposljetku, Crkva sve procese mora da posmatra u kategorijama vječnosti, u kategorijama istorije spasenja roda ljudskog, a ne samo u kategorijama međunarodne politike, geostrateških interesa, nikako ne u kategorijama ko zna gdje pisanih agendi koje lako mogu da okrenu Srbe protiv Srba.

- To što političari ponekad ne prepoznaju mjesto crkve u životu naroda i ne čudi i ne treba suviše prekorno gledati na to. Zapanjujuće je pak, kada pojedini sveštenici, različitog ranga, ili čina, javno i gorljivo zastupaju stav da Crkva treba da se eksponira tako da bude zalog ili kapara za rizične, nerealne i neostvarive političke projekte - napomenuo je episkop Irinej.

Autorski tekst episkop bački Irinej je završio citirajući izjavu patrijarha Porfirija na akatistu Bogorodici za Kosovo i Metohiju u Hramu Svetog Save 3. marta kada je poručio da SPC nikada ne može i neće odustati od onoga u šta su vjerovali i šta su branili sveti preci.