latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:21 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Otvoreno pismo Dodiku, Viškoviću i Stanivukoviću zbog LGBT aktivnosti u Banjaluci - traži se zabrana

Nakon najave "Bh. povorka ponosa" da će 18. marta u Banjaluci biti prikazan film "Pride" uz propratni program, muziku i razgovor, reagovala je organizacija Srbsko Sabranje Baštionik.
Srbsko sabranje, Baštionik -
Srbsko sabranje, Baštionik

Oni su u otvorenom pismu zatražili od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u okviru svojih vlašćenja ne dozvole nikakvo okupljanje.

Pismo upućeno Dodiku, Viškoviću i Stanivukoviću prenosimo u cijelosti.

- Obraćavamo Vam se povodom agresivne, provokativne i uvredljive najave dolaska tzv. "Povorke ponosa" u Banjaluku 18.03. ove godine. Ove najave dolaze od organizacija sa sjedištem u Sarajevu, kao i organizacija iz Banjaluke, finansiranih iz budžeta stranih agentura tj. vladinih i nevladinih organizacija.

Pod maskom borbe za ljudska prava i demokratiju ove organizacije se zalažu za degradiranje tradicionalnih, hrišćanskih, istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, moralnih normi i zdravih temelja na kojima počiva svako društvo.

Znajući za pogubnu ideologiju i praksu ovih pokreta, posebno promovisanje ovakvog životnog stila među maloljetnicima, smatramo da ovakve aktivnosti u našem gradu i Republici Srpskoj treba preduhitriti – spriječiti na vrijeme, kako bismo izbjegli neželjene posljedice po sve nas.

Mi, dole potpisane organizacije, uvažavamo privatnost i slobodu izbora ( 1. Kor 6,12. "Sve mi je dozvoljeno, ali mi nije sve na korist"), ali smo protivni javnom promovisanju ovakvih ideja LGBT i drugih organizacija u javnom prostoru, gdje bez ikakvog nadzora i usmjeravanja tome mogu biti izloženi oni nama i svakom društvu najbitniji – naša djeca.

Stoga, zahtijevamo:

1. Od Grada Banjaluka – zabranu korišćenja javnih prostora i objekata pod gradskom nadležnošću za ovakve skupove i aktivnosti.

2. Od Vlade Republike Srpske – sprečavanje okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja i slobodu stanovnika Banjaluke i Republike Srpske.

3. Od predsjednika Republike Srpske – iznalaženje dugoročnog rješenja zaštite porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti kroz zakonsku regulativu.

Smatrajući da dijelimo zajedničke stavove, očekujemo od Vas razumijevanje, podršku i prihvatanje naših zahtjeva.