latinica  ћирилица
16/03/2023 |  12:26 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Tadićeva kažnjena smanjenjem plate

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH proglasila je odgovornom tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži Fejsbuk i izrekla joj disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 odsto na period od 12 mjeseci, saopšteno je danas iz VSTS-a.
Gordana Tadić - Foto: Screenshot/YouTube
Gordana TadićFoto: Screenshot/YouTube

U saopštenju je navedeno da je tužena javnom objavom na Fejsbuku, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Savjeta, tužene i predsjednika Suda BiH.

U saopštenju je navedeno da su neistiniti navodi da je na tom sastanku vršen pritisak članova Savjeta da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva BiH drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene.

- Tu objavu tužene, mediji su prenijeli u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost VSTS-a i pravosuđa u cjelini, te narušila dignitet pravosudne funkcije - ističe se u saopštenju.

Iz VSTS su naveli da je tužena ovim počinila disciplinski prekršaj iz Zakona o VST-u "ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije", zbog čega joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plate za 30 odsto na period od 12 mjeseci.

Na ovu odluku Prvostepene disciplinske komisije postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskog komisiji VSTS BiH.