latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:01 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

"Vrijeme da se poprave odnosi Srbije i Hrvatske"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na konferenciji "Bileteralni odnosi Srbije i Hrvatske - ka novoj dinamici" putem video-linka poručio da Srbija želi najbolje odnose sa svojim susjedima.
Konferencija o odnosima Srbije i Hrvatske (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Konferencija o odnosima Srbije i Hrvatske (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

On je naglasio da Srbija i Hrvatska ne mogu riješiti sva otvorena pitanja iz prošlosti ukoliko ne počnu da grade dobre odnose u budućnosti.

- Ne dijelimo isto mišljenje o brojnim pitanjima, ali moramo da razgovaramo sa uvažavanjem kako bi pokušali da se međusobno bolje razumijemo. Potrebna nam je promjena perspektiva, a presudnu ulogu će da ima politička volja koja će, nadam se, pokazati da ne postoje granice našeg djelovanja sve dok je zasnovano na zajedništvu - poručio je Dačić, prenosi RTS.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je naveo da su dvije zemlje susjedi, a da su odnosi dva susjeda pokazatelj kvaliteta i stabilnosti.

- Način na koji će se razvijati naši odnosi važan je za dvije države, ali i za hrvatske i srpske građane, ali i u svjetlu odnosa na području zapadnog Balkana, jugoistočne Evrope i evropskog puta Srbije - rekao je Radman.

On je ukazao da su od normalizacije odnosa dvije zemlje 1996. godine odnosi prolazili kroz različite faze, u nekim oblastima su se razvijali dobro, ali je ostalo još pitanja koja moraju biti riješena.

- Kompleksnost naših odnosa je veliki izazov, ali nije prepreka ne pokušati ih popraviti, unaprijediti, ali prije svega razumjeti - zaključio je Radman.