latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:13 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Borelj: Vrijeme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Vrijeme je da se Beograd i Priština saglase u vezi sa Aneksom o implementaciji nedavnog prijedloga EU koji treba da dovede do dalekosežne normalizacije odnosa, poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.
Žozep Borelj - Foto: Screenshot
Žozep BoreljFoto: Screenshot

On je na blogu na stranici Evropske službe za spoljne poslove naglasio da je Aneks integralni dio sporazuma o normalizaviji odnosa.

Borelj je napomenuo da "EU nije neko ko jednostavno uzima bilješke niti je dio dijaloga", te da ostaje posrednik u dijalogu, uz napomenu da je Unija "krajnji dom" Srbije i samoproglašenog Kosova.

- Sada je vrijeme da lideri Srbije, /samoproglašenog/ Kosova i cijelog zapadnog Balkana pokažu hrabrost i zajedničku odgovornost za uspjeh procesa pristupanja regiona Uniji - istakao je Borelj.

Borelj je podsjetio da je jedan njegov kolega jednom prilikom rekao da je "zadatak lidera da dovede narod tamo gdje nije bio, te da obezbijedi željeni način i kvalitet života, koje donosi članstvo u EU".

On je najavio da će u subotu, 18. marta, organizovati sastanak u okviru Dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu.

Borelj ističe da će u Ohrid pozvati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, te da će, osim mjesta sastanka, drugačiji biti i fokus razgovora, tokom kojih će se strane usredsrediti na sprovođenje Aneksa o implementaciji što bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da rezultira normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

On je naglasio da većina ljudi na Balkanu "želi da gleda naprijed, a ne nazad".

Borelj je ponovio da je Balkan dio Evrope i da nije, kako je on to rekao, "čip koji bi /predsjednik Rusije Vladimir/ Putin iskoristio za svoje imperijalističke snove".

- Međutim, kako bi se otvorio put ka cilju pridruživanja EU, Srbija i /samoproglašeno/ Kosovo treba da normalizuju odnose. Nema puta oko toga. EU odrađuje svoj dio, a Dijalog Beograda i Prištine je centralni dio mog mandata - napomenuo je Borelj.

Borelj je naveo i to da "niko nikada nije rekao da će tako važan zadatak kao što je obezbjeđivanje sporazuma o normalizaciji biti lak", te da je bilo uspona i padova i prečesto su se problemi za koje se smatralo da su mali i tehnički pokazivali kao veoma osjetljivi i politički, sa potencijalom da dovedu do nasilja.

On je dodao da je sada vrijeme da se usredsredi na širu sliku i da se ne dozvoli da se pred očima naroda u regionu zatvori još jedan "prozor mogućnosti", kao što se to desilo nekoliko puta u novijoj istoriji.