latinica  ћирилица
16/03/2023 |  13:18 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH, koja, kako je rekla, nije pretjerano stabilna zemlja.
Željka Cvijanović - Foto: RTS
Željka CvijanovićFoto: RTS

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je podržao ratnohuškačke izjave poglavara Islamske zajednice u BiH, a politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao retrogradnom i secesionističkom, Cvijanovićeva je rekla da osuđuje svakog ko poziva na rat ili podržava rat.

- Osim što su takve izjave besmislica, zapaljiva retorika može da prouzrokuje veće probleme, a BiH nije pretjerano stabilna zemlja. Takve izjave su štetne za BiH i izgradnju odnosa koje pokušavamo da stavimo na pravi put i da poštujemo Ustav - rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je ključno poštovanje Ustavom zagarantovanih prava tri konstitutivna naroda.

- Došli smo u paradoksalnu situaciju da se borimo za prava koja već imamo u Ustavu. I Srbi i Hrvati su se borili, a prava su već data Ustavom - rekla je ona.

Kada je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i odnosu Hrvatske prema njemu, Cvijanovićeva je rekla da ne može komentarisati odnos jedne države prema izabranom zvaničniku druge države, jer je to stvar unutrašnje politike.

Ona je istakla da je zadovoljna intenzivnom saradnjom sa zemljama regiona.

- Moja poltiika je takva da trebamo graditi odnose. Svagdje gdje neko može da bude most saradnje, treba to da bude - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH koji bi trebalo da imaju svog legitimnog predstavnika.

Milanović je naveo da intervencijama Kristijana Šmita u izbornoj noći nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost njihovog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

Podsjećamo, u Zagrebu je danas održan sastanak Cvijanovićeve i Milanovića.