latinica  ћирилица
16/03/2023 |  14:56 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Putem energetskog paketa podrške 70 miliona evra iz EU

Savjet ministara utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu vrijedan 70 miliona evra, koji u cijelosti finansira EU.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica Savjeta ministaraFoto: Ustupljena fotografija

- Putem ovog paketa se žele ublažiti socioekonomske posljedice energetske krize koja je izazvala rast cijena energije, te podstaći održivu privredu na načelu niskih emisija ugljenika i otpornosti na klimatske promjene - saopšteno je iz Savjeta ministara.

EU će u ovom sporazumu predstavljati Evropska komisija, a BiH - Direkcija za evropske integracije.

- Na taj se način želi pomoći najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju s rastućim cijenama energenata, obezbijediti finansijsku podršku energetskoj tranziciji, te pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima koja se suočavaju s izazovima usljed energetske krize - navedeno je u saopštenju.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je osam godina, dok je period operativnog izvršenja dvije godine od njegovog stupanja na snagu.

Savjet ministara usvojio je Informaciju o prijedlogu za pokretanje procedure pristupanja BiH programu EU "Pravosuđe 2021-2027. godine" i zadužio Ministarstvo pravde da uputi pismo interesa nadležnoj opštoj upravi Evropske komisije radi pristupanja ovom programu.

Pristupanje BiH ovom programu omogućilo bi unapređenje i ubrzanje provođenja ključnih reformi u sektoru pravde u BiH, što bi stvorilo uslove za ubrzanje procesa evropskih integracija. Istovremeno, otvorila bi se i mogućnost unapređenja pravosudne saradnje nadležnih institucija BiH i zemalja članica EU.

Na današnjoj sjednici, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, donesena je Odluka o izmjenama i dopuni odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU.

Cilj ove odluke je unapređivanje procesa usklađivanja zakonodavstva i njegovo prilagođavanje stepenu pristupanja EU, nakon što je BiH dobila status kandidata.

Savjet ministara razmatraće naknadno prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, te o spoljnim poslovima BiH.

U međuvremenu će biti obavljene političke konsultacije kako bi se na sjednici Savjeta ministara BiH jednoglasno utvrdili ovi prijedlozi zakona i na taj način omogućilo njihovo usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH. /kraj/ob/sđp/foto