latinica  ћирилица
16/03/2023 |  15:00 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Dodik: Ostajemo pri Nacrtu izmjena Krivičnog zakona; Predložićemo zakon o neprofitnim organizacijama (VIDEO)

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ostaje pri Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, a predložićemo i zakon o neprofitnim organizacijama, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na konferenciji za novinare.
Pres vladajuće koalicije - Foto: RTRS
Pres vladajuće koalicijeFoto: RTRS

- Nećemo biti rigorozni kao Amerikanci, nećemo uvesti zakonsku kaznu. Vjerujemo da će nacrt biti usvojen sljedeće sedmice, a mi ćemo obezbijediti da najviši saradnici koalicije razgovaraju sa svim predstavnicima neprofitnih organizacija. I ovom zakonu vodiće se javna rasprava - rekao je Dodik, nakon sastanka vladajuće koalicije.

Dodao je da se svake sedmice održavaju sastanci vladajuće koalicije.

-  Razgovaramo o važnim pitanjima u Srpskoj. Danas je to bilo o finansijskom stanju u Republici, koje je dobro. Podaci o izvozu i uvozu su dobri. Prosječne plate će biti povećane, ka tome težimo. Penzije su povećane za 14 odsto, plate 5 odsto, to je nešto zbog čega smo zadovoljni - dodao je Dodik.

Dodik kaže da će Srpska definisati odgovor na ponašanje SAD koje sankiconišu ljude iz Republike Srpske što je nedopustivo.

Dodik je izjavio je  da je Srpska za Ameriku lovište i da će biti definisan odgovor na takvo ponašanje.

Dodik je naglasio da će vladajuća koalicija preispitati odnos prema SAD za koju je rekao da je bezočna i bezobrazna zemlja, navodeći da su OHR i SAD nanijeli mnogo štete Republici Srpskoj.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Dodik je istakao da je neprihvatljivo da se jedna zemlja, koliko god da je moćna, tako ponaša prema našim ljudima, podsjetivši na uvedene sanckije ministru Alenu Šeraniću, za koga je rekao da je privržen procedurama vladavine prava ili direktoru RUGIP-a Draganu Stankoviću.

Dodik je komentarisao i pitanje Trgovske gore.

Istakao je da će pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biti problematizovano putem međunarodnih institucija.

Dodik je napomenuo da je su organi BiH, Republike Srpske i opštine Novi Grad preduzeli sve neophodne mjere, kako bi se to pitanje nametnulo da bude razmatrano.

- Hrvatska ne uvažava u cijelosti primjedbe koje dolaze iz BiH, ali ćemo mi nastaviti, kao što je odlučeno na nivou BiH, konsenzusom svih, da se putem međunarodnih institucija to pitanje problematizuje - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska nije za bilo kakav konflikt niti oružje, ali da njeni politički predstavnici nisu ni glupi da ne vide šta se dešava u BiH.

Dodik je istakao da lider SDA Bakir Izetbegović podržava izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se institucije na nivou BiH ako bude potrebno moraju braniti oružjem, ali da Republika Srpska neće "uzeti oružje".

- Veoma je moćno to što je Kavazović rekao i to ga izvlači iz pozicije vjerskog vođe u militantnu ličnost. Čim poziva na oružje, on je militantan, a znamo šta znači kod muslimana militantnost. Spoj islama i oružja smo gledali u Siriji. On to zastupa, ja ne - rekao je Dodik.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom o vojnim pitanjima rečeno da je zabranjen ulazak oružanih formacija jednog entiteta u drugi ako nema dozvole entiteta u koji se dolazi.