latinica  ћирилица
16/03/2023 |  15:26 ⇒ 17/03/2023 | 14:39 | Autor: RTRS

Cvijanović sa Plenkovićem: Razvijati dobrosusjedske odnose; Zabrinutost zbog Trgovske gore (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se u Zagrebu sa premijerom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.
Plenković i Cvijanović - Foto: RTRS
Plenković i CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva se prilikom posjete Plenkoviću upisala u "Zlatnu knjigu".

Tokom posjete Cvijanovićeva je i izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad, te istakla da bi i ovo, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će saobraćajna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

- Nadam se da će i ova posjeta biti u funkciji razvoja dobrosusjedskih odnosa, kakvi uvijek treba da budu između BiH i Hrvatske - istakla je Cvijanović.

Plenković i Cvijanović

Ovom prilikom, Cvijanović je upoznala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, te posebno naglasila važnost dijaloga sa ciljem stabilizacije političke situacije u BiH, kao i dosljednog poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda.

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković prenio je danas srpskom članu i predsjedavajućoj Predsjedništva BiH Željki Cvijanović podršku Hrvatske evropskom putu BiH, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Plenković je izrazio zadovoljstvo jačanjem saradnje i intenziviranjem kontakata na visokom niovu.

 

Prije Plenkovića, Cvijanović se sastala sa predsjednikom Hrvtaske Zoranom Milanovićem.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je posjetila i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju "Kantakuzina Katarina Branković".

Cvijanović u Zagrebu