latinica  ћирилица
16/03/2023 |  18:46 ⇒ 18:57 | Autor: TANЈUG

Francuski buldog najpopularniji rasni pas u Americi

Francuski buldog je u 2022. godini najpopularnija rasa pasa u Sjedinjenim Američkim Državama, čime je poslije 31 godine skinuo s trona labrador retrivera, objavio je danas Američki kinološki klub, prenosi Rojters.
Mops i Francuski buldog (Foto: EFE/DANIEL MAURER/ilustracija) -
Mops i Francuski buldog (Foto: EFE/DANIEL MAURER/ilustracija)

Kako se navodi na sajtu kluba, koji vodi najveći registar rasnih pasa u zemlji, popularnost francuskog buldoga je rasla tokom posljednje decenije, da bi se u 2021. ova rasa našla na drugom mjestu.

- Kako da ih ne volite? Oni su sjajni saputnici, slatki i veoma privrženi - rekao je odgajivač DŽoni Danli, koji je uzgajao francuske buldoge iz hobija desetak godina, prije nego što je 2018. otvorio sopstveni posao "Damn Danley Kennels".

Cijene štenaca francuskog buldoga kreću se od 3.000 dolara naviše.

On je naveo da psi ove rase mogu imati zdravstvene probleme koji utiču na respiratorni sistem i kičmenu moždinu, međutim, dodao je, manji su rizici ako se u uzgoju koriste samo zdravi psi.

Rastuća popularnost, kao i cijena, doveli su do učestalih krađa francuskih buldoga posljednjih godina.

Od 2012. godine kada su bili na 14 mestu, potražnja za ovom rasom je stalno rasla, saopštio je Kinološki klub.

Kako podsjeća Rojters, dva francuska buldoga Lejdi Gage su 2021. godine ukradena, pošto je napadač upucao njenog šetača pasa u Holivudu u Los Anđelesu.

      View this post on Instagram

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Prema najnovijoj rang listi Američkog kinološkog kluba, bivši šampion labrador retriver i dalje ima mnogo poklonika i nalazi se na visokom drugom mjestu, dok je na trećem zlatni retriver. Četvrtu poziciju zauzima njemački ovčar, dok je na 199. mestu engleski lisičar, saopštio je Američki kinološki klub.