latinica  ћирилица
16/03/2023 |  20:17 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Promovisana knjiga o vazduhoplovstvu i PVO u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

U temelje Republike Srpske živote su ugradila 62 pripadnika vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Srpske, uglavnom oficira-pilota, izjavio je autor knjige "Vazduhoplovstvo i protivvavzdušna odbrana u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995" general-major Đuro Beronja.
Promovisana knjiga o vazduhoplovstvu i PVO u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - Foto: SRNA
Promovisana knjiga o vazduhoplovstvu i PVO u Odbrambeno-otadžbinskom ratuFoto: SRNA

Beronja je rekao da je među 62 poginula pripadnika vazduhoplovstva i protivvavzdušne odbrane Republike Srpske bilo 16 pilota.

On je istakao da je cilj publikacije da od zaborava budu sačuvana dešavanja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, kao i da se ukaže na značaj vazduhoplovstva u tom periodu.

- Nažalost, vazduhoplovstva više nema, nema tehnike i materijalnih sredstava, a ljudstvo je u osipanju jer nema šta da radi, bar što se tiče avijacije - rekao je Beronja novinarima uoči promocije knjige u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

On je istakao da je knjiga prvenstveno posvećena poginulim pripadnicima vazduhoplovstva i protivvavzdušne odbrane, kao i preživjelima - da se ne zaboravi.

Knjiga je jedno od novih izdanja Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Vršilac dužnosti direktora ovog centra Viktor Nuždić izjavio je novinarima da je publikacija nastavak istraživanja koja provodi Centar i pomoći koju pruža autorima koji se bave pisanjima ovakvih knjiga.

On je dodao da je Centar u proteklom periodu aktivno učestvovao u publikovanju, kako vlastitih istraživanja, tako i istraživanja neposrednih učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Ovo je izuzetno značajno da bi se njegovala kultura sjećanja i da bismo ostavili trag o dešavanjima u proteklom ratu - rekao je Nuždić.

On je dodao da nije prvi put da se Centar bavi temom vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, te podsjetio na istraživački projekat Centra koji se odnosio na NATO bombardovanje kroz publikaciju "Namjernom silom na Republiku Srpsku".

- Smatramo da će i ova publikacija uveliko doprinijeti rasvjetljavanju događaja koji se odnose na vazduhoplovstvo i protvivazdušnu odbranu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata - rekao je Nuždić.

Nuždić je rekao da je srpski narod postao svjestan značaja kulture pamćenja i najavio da će Centar nastaviti sa ovakvim aktivnostima.

Tiraž knjige "Vazduhoplovstvo i protivvavzdušna odbrana u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995" je 200 komada. /