latinica  ћирилица
16/03/2023 |  20:43 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

U Beogradu promovisana knjiga "Geopolitika i Srbi" Srđana Perišića

U Ruskom domu u Beogradu večeras je promovisana knjiga "Geopolitika i Srbi" geopolitičara, profesora Srđana Perišića, koji je istakao da Srbi moraju da se okupljaju oko svoje geopolitičke ideje objedinjavanja svih srpskih zemalja, te da budu u najčvršćim odnosima sa Rusijom, koja je sebe ugradila u temelje srpske državnosti.
Promocija knjige "Geopolitika i Srbi" Srđana Perišića - Foto: SRNA
Promocija knjige "Geopolitika i Srbi" Srđana PerišićaFoto: SRNA

Uoči promocije, kojoj je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, Perišić je rekao novinarima da je na svu sreću srpska elita zapadno od Drine devedesetih godina 20. vijeka stvorila Republiku Srpsku, što uliva nadu da Srbi mogu danas da razmišljaju geopolitički.

On je ukazao da ova knjiga govori da, nažalost, Srbi u 20. vijeku nisu uspjeli da izgrade svoju geopolitičku ideju koju su stvorili u 19. vijeku, kada su se digli na ustanke i u Srbiji i u Hercegovini, Bosni i Crnoj Gori.

Ta geopolitička ideja objedinjavanja svih srpskih zemalja, nažalost, srušena je, kaže Perišić, u 20. vijeku djelovanjem ne samo spoljnog faktora i nekih velikih zapadnih sila, nego i zbog katastrofalnih grešaka srpske političke elite i srpske inteligencije tog vremena.

Perišić je naveo da su se Srbi, nažalost, odrekli svoje geopolitičke ideje, objedinjavanja Srba u jednu srpsku državu i krenuli u antigeopolitičke projekte stvaranja obje Јugoslavije.

On je istakao da je Rusija praktično jedina država, jedina evropska sila, koja je stvarala modernu srpsku državu i to Srbi moraju konačno da počnu da govore glasno i jasno, te dodao da se to krilo u 20. vijeku.

Perišić je naveo da su i monarhistička Kraljevina Јugoslavija i titoistička socijalistička Јugoslavija krile činjenicu da je Srbima, osim toga što su se dizali na ustanke i bune da stvore državu koja će objedinjavati sve srpske zemlje, u tome pomagala i stvarno čvrsto uvijek iza stajala Rusija, koja je tako sebe ugradila u temelje srpske državnosti.

- To nam je nauk za današnje djelovanje. Mi danas imamo Srbe rasparčane u više država, ali na svu sreću Srbi zapadno od Drine, u Republici Srpskoj, a jedno vrijeme dok je bila i Srpska Krajina, uspjeli su da stvore državu potpuno na geopolitičkim osnovama - rekao je Perišić.

On je istakao da je put objedinjavanja svih srpskih zemalja u jednu državu težak i ne može se realizovati preko noći, te da Srbi opet imaju spoljnog faktora koji ih, s jedne strane, onemogućava u tome, ali, s druge strane, treba da prepoznaju da Rusija ima istu ulogu i danas kao što je imala u 19. vijeku - da bude zaštitnica srpskog naroda.

- E, to je ono što srpske elite treba da prepoznaju da bi izgradile svoju praktičnu geopolitiku koju još, nažalost, nismo izgradili - rekao je Perišić.

Perišić je naglasio da civilizacijski, kulturno, indentitetski Srbi ne pripadaju atlantskoj naciji, nego su proistekli iz vizantijskog pravoslavnog civilizacijskog kruga, koji danas predstavlja Rusija.

- Mi, Srbi, Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, pripadamo tom krugu koji danas nosi Rusija i svako odustajanje od toga bilo bi početak nekog novog stradanja. U 20. vijeku smo odustali od naše geopolitičke ideje, pa time i od Rusije. E, to ne smijemo više da dozvolimo. Moramo da se okupljamo, a u toj spoljnoj dimenziji da budemo u najčvršićim odnosima sa Ruskom Federacijom - istakao je Perišić.

Geopolitičar Milomir Stepić rekao je da je pozicija Srba još od 1918. godine loša zbog pogrešne odluke, koja je možda bila i moranje, da uđu u jugoslovensku državu, poslije čijeg raspada je ona postala još gora, jer globalni geopolitički tokovi nisu išli na ruku Srba.

- Oni se sada mijenjaju i za sve treba vrijeme, da se sklope kockice, treba geopolitički odnosi u svijetu da se naprave tako da nam se pruži šansa da riješimo svoje nacionalno pitanje - istakao je Stepić.

Ali, dodao je on, u tom momentu Srbi ne treba da ulaze u neku nadnacionalnu organizaciju tipa Јugoslavije ili drugog, nego moraju obavezno, a to duguju svojim precima i potomcima, da naprave nacionalnu državu.

Istoričar Miloš Ković rekao je da je autor knjige uradio nešto prilično važno za nauku o politici, jer je u širi okvir geopolitike uklopio geopolitiku Srba i pitanje geopolitičkog identiteta Srba.

- Ova knjiga utvrđuje šta je istinski geopolitički identitet Srba, ne samo geopolitički, nego i nacionalni, odnosno kako politiku srpskog naroda uskladiti sa tim geopolitičkim identitetom, a ne sa geopolitičkim interesima nekog drugog, odnosno velikim silama - rekao je Ković.

On je istakao da ova knjiga na egzaktan način utvrđuje šta je geopolitički identitet Srba, koji je, prema mišljenju autora Perišića, svetosavski, a suština ideje je da je svetosavski i kosovski zavjet ukorijenjen, utemeljen i zaštićen velikom istočnom pravoslavnom civilizacijom.

- Naravno, kada Perišić piše o srpskom narodu, on misli na integralno shvatanje srpskog naroda, ne samo u Srbiji, nego i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori i svuda gdje se nalazi. To je osnovna tema ove knjige. On obrazlažući svoje teze ide duboko i daleko u srpsku istoriju - rekao je Ković.

Na promociji je o knjizi govorio i urednik u izdavačkoj kući "Filip Višnjić" Dragan Јovanović, a prisustvovali su ugledni istoričari, analitičari i naučni radnici iz Srbije i Srpske.

Ova knjiga, koja je posvećena geopolitici kao nauci i praksi političkih elita, razotkriva odnos Srba i geopolitike i analizira stvaranje, uspon i pad srpske geopolitičke ideje u 19. i 20. vijeku, kao i djelovanja velikih sila.