latinica  ћирилица
16/03/2023 |  21:33 ⇒ 17/03/2023 | 14:38 | Autor: RTRS

Karan: Planiramo već od ove godine pokrenuti srednju školu MUP-a (VIDEO)

Sa saradnicima sam obišao svih 10 policijskih uprava u Srpskoj, i došli smo do zaključka da je stanje bezbjednosti stabilno, ali uvijek težimo da ono bude još bolje, rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, gostujući u našoj emisiji Pečat.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

- Obišao sam svih 10 policijskih Uprava, od Mrkonjić Grada, Prijedora, Gradiške, Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Zvornika, Foče i Trebinja. Sagledali smo sve aspekte i to je višestruko značajno iz više razloga. Djelovanje MUP-a na terenu u cijeloj Republici Srpskoj sa aspekta da li ispunjavaju svoju osnovnu nadlažnost, a to je da obezbijede miran, stabilan život naših građana, da naši građani spokojno žive na svojoj imovini u punoj slobodi. Došli smo do zaključka da je stanje bezbjednosti stabilno, ali da uvijek može bolje - naglasio je Karan.

Karan je istakao da je sagledao aspekte gdje se može napraviti korak naprijed.

- Prije svega da vladamo kriminalitetom, da hvatamo izvršioce i da ih privodimo nadležnim organima. Naravno, uz još veću bezbjednost u saobraćaju. Analizirali smo i opremljenost naše policije, od zgrada, automobila, oružja, forenzičkih timova na terenu, obučenosti Žandarmerije, kriminalističih odjeljenja. Imamo dovoljno prostora za unapređenje na svim tim poljima - istakao je Karan.

Naglasio je da će se posebna pažnja u budućnosti posvetiti popunjavanju policijskih snaga.

- Nama u ovom trenutku nedostaje 580 policajaca, a još nekoliko stotina, gotovo hiljadu odlazi u penziju, jer su stekli sve uslove za nju. U Banjaluci je veliki nedostatak policijskih snaga. Imamo obuku kadeta, ali nemamo dovoljnu dinamiku i u kvantitetu i u kvalitetu. Planiramo već od ove godine pokrenuti srednju školu MUP-a, kako bi dugoročno riješili taj problem - rekao je Karan za RTRS.

Karan je naglasio da je veliki izazov biti dobar policajac, i da to nije niti malo laka profesija.

- Posljednjih 30 godina imamo 30 policijaca koji su izgubili život, preko 400 ih je povrijeđeno i još na stotine napada na službena lica. Nije lako biti policajac, ti ljudi rade odgovoran posao. I zato težimo da naša policija bude maksimalno profesionalna, jer samo tako može izvršiti sve zadatke koji se postave pred njih na bilo kojem polju - istakao je Karan.

Velika borba vodi se i unutar samog MUP-a da se "pročiste" vlastiti redovi.

- Kaznićemo svakog policijaca koji ne bude radio po propisima, za njih neće biti mjesta u našim strukturama. Nama su najbolje mjerilo naši građani, jer koliko oni poštuju policiju, tada najbolje znamo koliko vrijedimo - istakao je Karan.

I ovog 4. aprila, MUP Srpske obilježiće dan osnivanja, a sada je to 31. rođendan.

- Ne smijemo zaboraviti da je MUP Republike Srpske jedna od prvih institucija Republike Srpske, i da je bez obzira na sve odolila svim izaozovima - naglasio je Karan.