mtel
latinica  ћирилица
17/03/2023 |  07:16 ⇒ 07:18 | Autor: TANЈUG

Orban i Erdogan razgovarali u Ankari: Ulazak u rat nije opcija

Razgovori između premijera Mađarske Viktora Orbana i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari bili su fokusirani na rat u Ukrajini i pitanja energetske bezbjednosti, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši, prenijela je agencija MTI.
Erdogan i Orban (Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY) -
Erdogan i Orban (Foto: EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY)

 On je naveo da je Mađarskoj i Turskoj, kao susjedima Ukrajine, u interesu da se “pravedan mir“ postigne diplomatskim putem što je prije moguće.

- Mora se izbjeći ulazak u rat i njegova eskalacija - navodi se u saopštenju dvojice lidera.

Predsjednik Erdogan je zahvalio Mađarskoj na solidarnosti koju je pokazala nakon zemljotresa u Turskoj i na ogromnoj pomoći, posebno na, kako je rekao, herojskim naporima mađarskih timova za traganje i spasavanje.

Orban je zatražio od Erdogana da osigura da Turska i dalje bude pouzdan partner u isporuci prirodnog gasa sa istoka, što je ključno za energetsku bezbjednost Mađarske.

Kako je izvijestila turska agencija Anadolija, Orban je prisustvovao vanrednom samitu lidera Organizacije turkijskih država u Ankari.

Tokom samita na temu "Upravljanje vanrednim situacijama i humanitarna pomoć", učesnici su razgovarali o multilateralnoj saradnji i mehanizmima koordinacije u borbi protiv katastrofa i održali konsultacije o aktuelnim izazovima u regionu.