latinica  ћирилица
17/03/2023 |  07:23 ⇒ 07:37 | Autor: TANЈUG

Razvijena vještačka inteligencija koja otkriva rak dojke

Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) razvio je vještačku inteligenciju (AI) koja može da prepozna potencijalni razvoj raka dojke godinama prije nego što ga je moguće detektovati mamografom.
Vještačka inteligencija - Foto: ilustracija
Vještačka inteligencijaFoto: ilustracija

Kako ta tehnologija radi, objasnio je doktor Leri Norton koji radi na projektu. Naime, radi se o kompjuterski potpomognutoj detekciji koja postoji od kasnih 1990-tih, ali se tehnologija stalno poboljšava, javlja Si-En-En.

MIT je koristio vještačku inteligenciju kako bi predvideo razvoj raka dojke. Na fotografijama modela koje proizvodi moguće je vidjeti dio tkiva koji je identifikovan kao područje visokog rizika koji je četiri godine kasnije prerastao u karcinom.

- Mnogo je na fotografiji abnormalnosti koje vidite, ali to su zapravo promjene koje nisu karcinom. Ne možemo sve zvati karcinomom jer bi onda svako ko ide na mamografiju morao ići i na biopsiju. To nije baš praktično. Ono što radi MIT je identifikovanje područja visokog rizika prije nego što se u njima razvije rak dojke. Ono što ljudsko biće može, ali mašine ne, jeste naručivanje dodatnih testova kao što su mamografi sa kontrastom ili magnetna rezonanca - objasnio je Norton.

On ističe da je AI samo još jedan alat koji pomaže radiolozima da bolje interpretiraju nalaze.

- Ovaj test neće zamijeniti rad radiologa. Ovo je medicina i moraju se donositi individualne procjene pacijenata - zaključio je.