latinica  ћирилица
17/03/2023 |  08:02 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Mazalica: Ima prostora za tehničke popravke Zakona; Vučinić: Izmjenama se stvara pogrešan narativ (VIDEO)

Izmjene Krivičnog zakonika, tačnije kriminalizaciju klevete poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da razmatraju na nastavku sjednice zakazanom za utorak.
Đorđe Vučinić i Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Đorđe Vučinić i Srđan MazalicaFoto: RTRS

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Srćan Mazalica za RTRS je rekao da ima prostora za tehničke popravke zakona.

- Zakon ima za cilj prije svega da kazni samo one koji svjesno, i sa planom žele da naprave štetu nekom licu - kaže Mazalica.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić smatra da se ovim Nacrtom izmjena Krivičnog zakonika stvara pogrešan narativ.

- Uvreda kao krivično djelo nije definisano zakonom, doći ćemo u situaciju da sud odlučuje šta je uvreda, a šta ne - navodi Vučinić.

Kompletirana Vlada Srpske. O novim ministrima

Za izbor ministara nisu propisani uslovi stručne spreme, ali za pomoćnike ministara jesu, tako da će se tim na mjestima u tri ministarstva koji su prekjuče dobila nove ministre, naći stručni ljudi, istakao je Mazalica komentarišući navode da novi ministri nisu u struci koje zahtijevaju ministarstva.

- Na mjesto ministra uglavnom dolaze političari koji ne moraju nužno biti u struci. Lično to ne bih prihvatio, ali u prošlosti je i opozicija predlagala osobe koje nisu stručne, počevši od gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića i nekadašnjeg ministra inostranih poslova ministra Igora Crnatka - rekao je Mazalica.

Poslanik Liste za pravdu u red Đorđe Vučinić istakao je da je na sjednici Skupštine pokrenuo pitanje izbora ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića na osnovu dojave jednog građanina iz Prijedora.

- Treba preispitati učećše u ratu ministra Egića, a za to bi se trebala konsultovati Boračka organizacija Republike Srpske. Njegovo imenovanje još nije gotovo jer izbor mora da prođe i u Vijeću naroda - istakao je Vučinić.