latinica  ћирилица
17/03/2023 |  08:39 | Autor: SRNA

Štrbac: Izložba o Stepincu početak predizborne kampanje HDZ-a

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Srni, povodom izložbe o kontroverznom katoličkom nadbiskupu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu 21. marta, da je iduća godina u Hrvatskoj izborna, a ova izložba praktično početak kampanje HDZ-a.
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Savo Štrbac (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

Štrbac je kao posebno interesantno naveo da je inicijator izložbe Hrvatica iz Mostara i dugogodišnji ambasador BiH u više zemalja Željana Zovko, aktuelni poslanik u Evropskom parlamentu.

- Ko pridobije u Hrvatskoj katolike i "branitelje" taj će pobijediti. Očigledno je da ova Hrvatica iz BiH to zna. Ona je relativno mlada, rođena 1970. godine u Mostaru i ona je bila sve do 2016. godine ambasador BiH u Španiji, Francuskoj, Italiji. Kada se sadašnji šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković vratio iz Evropskog parlamenta, ona je u stvari njega zamijenila - rekao je Štrbac.

On je naglasio da je to bilo iznenađenje i za članove HDZ-a i za sve u BiH, a onda je ona rekla da sa te pozicije iz Evropskog parlamenta može više da učini za Hrvate bilo gdje da su u svijetu.

Štrbac je rekao da je Zovko 2020. godine ponovo bila na listi HDZ-a i ponovo ušla u Evropski parlament.

On je istakao da su interesantne biografije i ostalih učesnika ove izložbe i naveo da je među njima jevrejska istoričarka Ester Gitman, rođena u Sarajevu 1939. godine.

- Ona je živjela u Izraelu, onda je otišla u SAD. Ona se tamo počela baviti Pavelićevim vremenom i NDH. Tragala je za "spasiocima" Јevreja i onda je našla i opisala da je upravo Stepinac spasao njih 58. Vidite kolika je mudrost u Hrvatskoj i organizatora da nađu Јevrejku koja će veličati lik i djelo Stepinca - rekao je on.

Štrbac je naglasio da je Gitmanova napisala i knjigu o Stepincu i da je vrlo poštovana u Hrvatskoj gdje predaje istoriju na Biskupskom sveučilištu u Zagrebu.

- A to isto radi i jedan od učesnika konferencije Britanac Robin Haris koji je čak bio i savjetnik Margaret Tačer. On je 2006. godine uzeo hrvatsko državljanstvo - rekao je Štrbac.

On vjeruje da za vrijeme pontifikata pape Franje Vatikan neće proglasiti Stepinca za sveca.

- Iz Vatikana su rekli da će se to desiti u pravo vrijeme, odnosno u "Božije vrijeme". Hrvatska je vjerovatno najkatoličkija zemlja na svijetu i čini sve da se Stepinac ne zaboravi, a u očekivanju da će prvi papa koji bude izabran, nakon ovog, to dovesti do kraja - rekao je Štrbac.

On je naveo da Hrvati trenutno više mrze poglava Rimokatoličke crkve nego Srbe upravo zbog tog njegovog odnosa prema Stepincu, koji je 1998. godine beatifikovan.

- Umjesto da ga kanonizuje, papa Franjo je formirao Mješovitu komisiju koja je trebala da utvrdi djelovanje Stepinca prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je bilo šest sastanaka Komisija, a da je svaki završen tako što je svaka strana ostala pri svom stavu, odnosno da je za SPC on i dalje zločinac,a za Hrvate ne samo blaženik nego i svetac iako nije kanonizovan.

Štrbac je ocijenio da sve u svemu Stepinac ostaje kontroverzna ličnost i da će se nastaviti nastojanje Hrvata da dokažu da je on svetac i da su njegova djela dostojna toga.

- Možda se i mogu naći neka dobra djela, kako tvrdi Gitmanova, ali je mnogo više doprinio prekrštavanju pravoslavaca. Mnogo je više zla nanio nego što je dobra donio - zaključio je Štrbac.

Evropski parlament se ogradio od konferencije o Stepincu, koja će na inicijativu hrvatskog poslanika u tom parlamentu Željane Zovko biti organizovana 21. marta, baš kao i 2016. godine povodom izložbe u njegovu čast, uz obrazloženje da su "isključivo poslanici odgovorni za nezvanične aktivnosti, iako se održavaju pod njihovim krovom sve dok poštuju ugled parlamenta".

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup od 1937. godine do smrti 1960. Brojne činjenice potvrđuju da je Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju fašističke NDH i da je sve vrijeme znao za masovne pokolje nad Srbima.