latinica  ћирилица
17/03/2023 |  08:40 ⇒ 08:42 | Autor: SRNA

Tamindžija: HET po završetku investicija kvalitativno najjači sistem u Evropi

Na Samitu energetike "SET Trebinje 2023", koji je već prerastao regionalne okvire, razgovaraće se o investicijama i projektima kao što je hidroenergetski sistem Trebišnjice, po čijem završetku će to biti kvalitativno najjači sistem u Evropi, izjavio je izvršni direktor u "Hidroelektranama na Trebišnjici" Ilija Tamindžija.
HET - Foto: RTRS
HETFoto: RTRS

Tamindžija je istakao da će završetkom hidroelektrana "Dabar" i "Bileća" iz tog sistema duplo biti uvećan bilans HET-a, te podsjetio da su nedavno dobili koncesiju za izgradnju HE "Bileća".

On je ocijenio da je i energetski samit u Trebinju, koji se održava četvrti put, uticao na to da "Elektroprivreda Republike Srpske" izabere investicioni put jer se, kako je istakao, energetska kriza može pobijediti jedino velikim investicijama.

Tamindžija je podsjetio da ERS ima u izgradnji ili pripremi šest velikih energetskih objekata u hidro, solar i vjetro energiji, a to su solarni park "Zupci" koji se realizuje u saradnji sa mađarskom kompanijom, vjetropark "Hrgud", kao i hidroelektrane "Dabar", "Bistrica", "Mrsovo" i "Hidroelektrana na gornjoj Drini".

On je napomenuo da će osim investicija, tema ovogodišnjeg samita u Trebinju biti i dekarbonizacija, primjena smart tehnologija u upravljanju elektroenergetskim sistemima, energetska kriza, čiji teret su i neke razvijene zemlje prebacile na građane i privrednike, što u Republici Srpskoj nije slučaj.

Tamindžija je za Srnu napomenuo da će na predstojećem samitu u Trebinju učestvovati donosioci odluka, investitori i stručnjaci za energetiku, te podsjetio da na kraju samita svake godine budu doneseni značajni zaključci.

Četvrti Samit energetske budućnosti "SET Trebinje 2023" biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom "Energetska stabilnost zapadnog Balkana", na kome je do sada prijavljeno rekordnih više od 600 učesnika, a najavljeno je i učešće ministra inostranih poslova Mađarske Petra Sijarta.

Samit organizuju ERS, grad Trebinje i preduzeće "SET Trebinje", pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Učesnici samita će odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti tokom tri dana skupa imati priliku da čuju od skoro 40 vodećih lidera u elektroindustriji iz zemalja regiona, koji učestvuju na osam odvojenih panela.