latinica  ћирилица
17/03/2023 |  09:51 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Suđenje hrvatskim pilotima za ratni zločin na Petrovačkoj cesti neizvjesno - svjedoci umiru

Početak suđenja četvorici hrvatskih pilota zbog raketiranja kolone srpskih izbjeglicana Petrovačkoj cesti u avgustu 1995. godine i dalje je neizvjestan jer Krivično vanraspravno vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu još nije donijelo odluku da li će se optuženima, koji su nedostupni srpskim pravosudnim organima, suditi u odsustvu.
Zločin na Petrovačkoj cesti - Foto: RTRS
Zločin na Petrovačkoj cestiFoto: RTRS

U službenoj bilješci, koja je sačinjena početkom februara, nakon što su članovi krivičnog vijeća održali sjednicu na kojoj je trebalo da se donese odluka o tome da li će se hrvatskim oficirima suditi u odsustvu, navedeno je da je vijeće donijelo jednoglasnu odluku da se spisi predmeta vrate postupajućem predsjedniku vijeća, za sada bez odluke o navedenom prijedlogu, piše Politika koja je imala uvid u bilješku.

Beogradski list navodi da su, čekajući odluku da li će se hrvatskim pilotima suditi u odsustvu, preminula dvojica oštećenih Dušan Drakulić i Dušan Belsać, čije je svjedočenje pred sudom bilo planirano.

Prijedlog da se postupak protiv okrivljenih vodi u odsustvu Tužilaštvo za ratne zločine obrazložilo je tvrdnjom da protok vremena od kritičnog događaja daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH, koja je takođe vodila proces protiv okrivljenih, pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 1995. godine.

Nedonošenje ove odluke bio je i razlog da se početak glavnog pretresa u postupku protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Јelenića i Danijela Borovića, koji je bio zakazan za 26. decembar, odgodi do daljeg.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, kojom ih tereti da su u akciji "Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko reketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, kao i u mjestu Svodna kod Novog Grada u BiH.

Za sada je identifikovano 13 ubijenih u ovim napadima, od kojih je šestoro djece i 24 ranjeno.

To je prva optužnica podignuta za ratne zločine u akciji "Oluja", koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. godine s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana da Srbi treba da nestanu.