latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:20 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Njemački ambasador uručio opremu vrijednu 750.000 evra

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen uručio je danas u Sarajevu direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešakoviću specijalističku opremu u vrijednosti 750.000 evra, koja će pomoći pripadnicima ove policijske agencije u efikasnijoj zaštiti granice BiH.
Donacija Graničnoj policiji - Foto: SRNA
Donacija Graničnoj policijiFoto: SRNA

Kuprešaković je precizirao da će sistem za nadzor granice iz ove donacije pripada Terenskoj kancelariji "Sjeveroistok" u Bijeljini, a robot za deminiranje i mobilni rendgenski sistem Antibombnom timu Јedinice Granične policije Aerodrom Sarajevo.

- Ostatak opreme koja se odnosi na ručne dvoglede biće pododijeljen u okviru organizacijskih jedinica Granične policije BiH - rekao je Kuprešaković, podsjećajući da saradnja Savezne policije Njemačke i Granične policije BiH traje već više od dvije decenije.

On je podsjetio da je Savezna policija Njemačke od osnivanja Granične policije BiH do danas donirala sredstva i opremu za rad u vrijednosti većoj od 15 miliona KM.

- Istovremeno je organizovan čitav niz specijalističkih obuka za pripadnike Granične policije BiH uz kontinuiranu razmjenu iskustava s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije - dodao je on.

Fičen je izjavio da je cilj današnje podrške Njemačke jačanje kapaciteta Granične policije.

- Današnjom primopredajom biće ispisano još jedno poglavlje saradnje između Granične policije BiH i Savezne policije Njemačke. Јačanje upravljanja granicama i migracijama može da uspije samo u saradnji nadležnih institucija i relevantnih agencija - rekao je Fičen.

On je dodao da će njegova zemlja nastaviti sa jačanjem kapaciteta i vještina Granične policije BiH na putu BiH ka EU.