latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:25 ⇒ 11:32 | Autor: TANЈUG

Veliki protest ljekara i medicinskog osoblja sutra u Zagrebu

U Zagrebu će sutra biti održan veliki protest lekara i zaposlenih u zdravstvu pod nazivom "S.O.S. za hrvatsko zdravstvo", najavili su danas predstavnici ljekarskih udruženja.
Bolnica Dubrava u Zagrebu (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Bolnica Dubrava u Zagrebu (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Oni su novinarima podijelili letak u kojem navode razloge protesta među kojima su da svaki treći ljekar napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, zatim zbog toga što u više od 50 opština na kopnu i na ostrvima nema ljekara primarne zdravstvene zaštite, kao i da u više hrvatskih bolnica nedostaje ljekara specijalista i ljekara porodične medicine.

Među razlozima su i da u zdravstvenom sistemu nedostaje 2.000 ljekara i 4.000 medicinskih sestara.

Svaki treći ljekar u sistemu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina, kažu, neće imati ko da liječi građane. Pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, a ljekari dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im posvetiti tek nekoliko minuta.

Ističu da ljekari dnevno na administraciju odvajaju 60 odsto vremena, dok su čekaonice prepune, kao i da se ljekari tjeraju, kako navode, na kršenje zakona odrađivanjem suludog broja prekovremenih sati.

Ističu, da su mladi ljekari u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu robovlasnički ugovori.

Kako je najavljeno protestna povorka krenudhe sutra u 10:45 sati, a organizatori protesta su Hrvatski sindikat ljekara, Hrvatska ljekarska komora, Hrvatsko udruženje bolničkih ljekara, Koordinacija hrvatske porodične medinice i Inicijativa mladih liječnika.

Učesnici protesta će se okupiti na Trgu dr Franje Tuđmana, a nakon toga će krenuti licom do Trga bana Јelačića, prenijeli su hrvatski mediji.