latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:31 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Promocija knjige "Žižljevina" u Višegradu

"Žižljevina" je naziv nove zbirke pjesama književnika Slobodana Ristovića čija je promocija održana u Kulturnom centru Ivo Andrić u Višegradu.
Knjiga "Žižljevina" Slobodana Ristovića - Foto: RTRS
Knjiga "Žižljevina" Slobodana RistovićaFoto: RTRS

Organizatori ove književne večeri bili su Srpsko kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta", Kulturni centar i Narodna biblioteka "Ivo Andrić" te Društvo pjesnika "Most".

U zbirci "Žižljevina" predstavljeno je novih 85 pjesama. Slobodan Ristović je pjesnik "čiji stihovi izviru iz podsvjesti, iz kolektivnog sjećanja, i na ravnodnevnicu dana polažu pitku i jezgrovitu sliku života i svijeta" - rečeno je na promociji.

Pjesme su mistične, arhaične sa puno različitih stilova rime i riječi. On je želio da sačuva stare riječi i stari jezik. Јednostavno njegova rima je slobodan stih i to je ono što ga razlikuje od ostalih pjesnika i svrtstava u vrlo vrijedne i slobodne umjetnike .

Šta je žižljevina u toj poeziji, ili šta je poezija u žižljevini. To je ono što nismo mogli da smislimo. To je ono što je osmislilo nas. To je klica u našoj duši , sjeme koje nikne iz nas i postanemo to što nas nekada pitaju ko smo i šta smo. Sjeme koje niče na nekim stranama, a da ga nismo sijali.

Ristović je do sada objavio brojne zbirke poezije, te romani Sreća je negde blizu i Strah od ljudi.

Zastupljen je u više antologija i prevođen na više jezika.