latinica  ћирилица
17/03/2023 |  11:45 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

U Ruskom domu u Beogradu promovisana knjiga "Geopolitika i Srbi" (VIDEO)

U Ruskom domu u Beogradu promovisana je knjiga "Geopolitika i Srbi" profesora Srđana Perišića koji u ovom naučnom djelu razotkriva odnos Srba i geopolitike i analizira stvaranje, uspon i pad srpske geopolitičke ideje u 19. i 20. vijeku, kao i djelovanja velikih sila.
Knjiga "Geopolitika i Srbi" - Foto: RTRS
Knjiga "Geopolitika i Srbi"Foto: RTRS

Srbi moraju da se okupljaju oko svoje geopolitičke ideje objedinjavanja svih srpskih zemalja, te da budu u najčvršćim odnosima sa Rusijom, koja je sebe ugradila u temelje srpske državnosti istaknuto je na promociji.

- Srbi, Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, pripadaju tom krugu koji danas nosi Rusija i svako odustajanje od toga bilo bi početak nekog novog stradanja. U 20. vijeku smo odustali od naše geopolitičke ideje, pa time i od Rusije - rekao je autor knjige Srđan Perišić.

Perišić je istakao da je srpska elita zapadno od Drine stvorila Republiku Srpsku, što uliva nadu da Srbi mogu danas da razmišljaju geopolitički.

- To nam je nauk za današnje djelovanje. Srbe su danas rasparčani u više država, ali na svu sreću Srbi zapadno od Drine, u Republici Srpskoj, a jedno vrijeme dok je bila i Srpska Krajina, uspjeli su da stvore državu potpuno na geopolitičkim osnovama - dodao je Perišić.

Istoričar Miloš Ković istakao je da ova knjiga na egzaktan način utvrđuje šta je geopolitički identitet Srba.

- Suština srpske ideje je da je svetosavski i kosovski zavjet ukorijenjen, utemeljen i zaštićen velikom istočnom pravoslavnom civilizacijom. Naravno, kada Perišić piše o srpskom narodu, on misli na integralno shvatanje srpskog naroda, ne samo u Srbiji, nego i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori i svuda gdje se nalazi - ističe Ković.

Sa skupa je poručeno da je ideja objedinjavanja srpskih zemalja srušena u 20. vijeku djelovanjem ne samo spoljnog zapadnog faktora, nego i zbog grešaka srpske političke elite tog vremena.