latinica  ћирилица
17/03/2023 |  12:03 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

U Istočnoj Ilidži krajem juna boraviće 47 djece sa Kosmeta (VIDEO)

U projektu "Spojimo djecu Republike Srpske i Kosova i Metohije" ove godine prvi put učestvovaće i opština Istočna Ilidža koja će ugostiti 47 dječaka i djevojčica.
Istočna Ilidža - Arlov, Božović -sastanak - Foto: SRNA
Istočna Ilidža - Arlov, Božović -sastanakFoto: SRNA

Projekat traje već 11 godina i do sada je njim obuhvaćeno oko 6.000 mališana sa Kosova i Metohije koji žive u teškim uslovima i neizvjesnosti i kojima se na ovaj način želi pomoći u povezivanju sa Republikom Srpskom.Pp

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov je rekao da će u Istočnu Ilidžu doći djeca iz gnjilanskog kraja iz srpske opštine Vitina i velikog srpskog sela Šilovo

- Dolazi 47 učenika u pratnji prosvjetnih radnika, zajedno sa još oko 700 srpske djece sa Kosova i Metohije koja dolaze u 19 lokalnih zajednica Republike Srpske - dodao je Arlov.

Marinko Božović načelnik opštine Istočna Ilidža istakao je da će oni u Istočnoj Ilidži provesti sedam dana.

- Zaista ćemo se potruditi zajedno i sa roditeljima i sa osnovnim školama sa područja opštine Istočne Ilidže, a radi se o tri osnovne škole, da ova djeca zaista dožive nešto što u ovom momentu ne prostoru na kojem oni žive ne mogu i da se iz tih njihovih posjeta stvore dugogodišnja prijateljstva - kaže Božović.

Direktor Osnovne škole "Јovan Dučić" iz Kasindola, opština Istočna Ilidža, Milica Vuković izrazila je nadu da će djeca otići sa lijepim uspomenama.

- Nadam se će ovo produbiti saradnju sa školama u Kosovu i Metohiji i da ćemo djeci pružiti ovdje ugodan ambijent, jer to njima zaista treba - dodala je ona.